Zarząd Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" na posiedzeniu 12 października uchwalił, iż w wyborach na kadencję 2018-2022 będzie przypadał 1 delegat na Walne Zebranie Delegatów Regionu na 80 członków Związku w organizacji szczebla zakładowego (każdy następny mandat delegata będzie przysługiwał na pełne 80 członków), 1 elektor na 8 członków Związku w organizacjach skupiających poniżej 80 członków. Klucz wyborczy pozostaje taki sam, jak w obecnej kończącej się kadencji.
Jednocześnie Zarząd Regionu powołał Regionalną Komisję Wyborczą NSZZ "Solidarność" na kadencję 2018-2022 w składzie: Jacek Strączyński (przewodniczący RKW), Dorota Kaczmarek (zastępca przewodniczącego RKW), Stanisław Kołodziejczyk (sekretarz RKW), Jarosław Bernat, Bogumiła Krawczyk, Anna Kubielska i Jerzy Świeboda. RKW po ukonstytuowaniu przyjęła wytyczne dotyczące wyborów związkowych w Regionie Częstochowskim. Wybory w organizacjach szczebla zakładowego można organizować od 1 listopada 2017 r.

Wybory na kadencję 2018-2022. Prezentacja Krajowej Komisji Wyborczej: Prezentacja (.ppt), Prezentacja (.pdf).

Ordynacja wyborcza na kadencję 2018-2022: Ordynacja (.pdf).

Wytyczne Regionalnej Komisji Wyborczej Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność": Wytyczne (.pdf).

Pozostałe przepisy i wzory dokumentów wyborczych: link.

Od sierpnia 2014 1068075