slawomir knysak 800

Jak poinformował "Gazetę Solidarną" Sławomir Knysak (na zdjęciu), przewodniczący Organizacji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w CSF Poland Sp. z o.o. przy ul. Legionów w Częstochowie, po wielu miesiącach trudnych negocjacji doszło do porozumienia z pracodawcą: od 1 listopada br. pracownicy zatrudnieni przy produkcji zarabiają o 200 złotych brutto miesięcznie więcej.
Porozumienie podpisane z pracodawcą wprowadza również premie - tzw. frekwencyjną i produkcyjną - w wyższej niż poprzednio wysokości oraz na nowych, korzystniejszych dla pracowników, zasadach. Ponadto wszyscy pracownicy zatrudnieni na produkcji (a ci tworzą w tym zakładzie organizację związkową) wraz z listopadową pensją otrzymają dodatkowo kwotę 1000 złotych brutto, jako wyrównanie za okres pięciu poprzednich miesięcy.
Wzrost wynagrodzeń jest bezsprzecznie sukcesem organizacji zakładowej, której w trudnych negocjacjach wsparcia udzielił Zarząd Regionu, delegując do rozmów z pracodawcą zastępcę przewodniczącego ZR Stanisława Kołodziejczyka oraz związkowego prawnika. Liczebność Organizacji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w CSF Poland jest zmienna, ze względu na dużą fluktuację kadr w firmie, ale w ostatnim okresie odnotowano tendencją wzrostową i organizacja liczy około 150 członków.

Od sierpnia 2014 1070690