ks raczynski 150W niedzielę 27 stycznia 2019 r. w krzepickiej parafii pod wezwaniem św. Jakuba o godz. 10.30 odbędzie się Msza św. w intencji pierwszego kapelana częstochowskiej "Solidarności" ks. Zenona Raczyńskiego. Przed Mszą św. złożenie kwiatów pod obeliskiem poświęconym pamięci kapłana, po Mszy św. na grobie na miejscowym cmentarzu.
Zarząd Regionu podstawi autokar do Krzepic dla osób pragnących się pomodlić w intencji kapelana. Wyjazd z Rynku Wieluńskiego o godz. 9.00. Uwaga: konieczne jest wcześniejsze zapisanie się na wyjazd w sekretariacie Regionu (tel. 34 360 55 70).

Ksiądz Zenon Raczyński (1933-1996)

Urodził się 6 lipca 1933 r. w Krzepicach. W 1951 r. wstąpił do Częstochowskiego Seminarium Duchownego w Krakowie i studiował teologię na Uniwersytecie Jagiellońskim do czasu likwidacji Wydziału Teologicznego (1954). Dalsze lata studiów odbywał w ramach nauczania seminaryjnego.
Święcenia kapłańskie otrzymał 19 stycznia 1957 r. w częstochowskiej katedrze z rąk bpa Zdzisława Golińskiego. Od roku 1983 był proboszczem parafii św. Józefa Rzemieślnika na Rakowie. Zmarł 19 stycznia 1996 r. w 63. roku życia, w dniu 39. rocznicy święceń kapłańskich
"Taki ksiądz trafia się raz na sto lat" - mówił Aleksander Przygodziński, były przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" o księdzu Zenonie Raczyńskim. Ksiądz Raczyński zasłynął przede wszystkim jako kapelan Związku. Oficjalnie ten tytuł otrzymał po zalegalizowaniu "Solidarności", był nim zaś faktycznie już od czasu, gdy jako proboszcz parafii pw. św. Józefa Robotnika w połowie lat 80. zaczął odprawiać nabożeństwa w intencji Ojczyzny, które gromadziły działaczy opozycji. W latach 90. w swojej parafii uruchomił stołówkę dla ubogich.

Od sierpnia 2014 1067904