Wybory w Związku na kadencję 2018-2022 Więcej informacji

2018 01 28 w krzepicach

W niedzielę 28 stycznia odbyły się w Krzepicach doroczne uroczystości poświęcone pamięci zmarłego przed 22 laty ks. Zenona Raczyńskiego - pierwszego kapelana częstochowskiej "Solidarności".
Uroczystości rozpoczęła Msza Św. w kościele pw. św. Jakuba Apostoła Starszego w Krzepicach, którą koncelebrowali proboszcz parafii ks. Sławomir Masłowski oraz ks. Ryszard Umański, obecny duszpasterz "Solidarności". Kapelan "Solidarności" wygłosił przejmującą homilię o konieczności życia w prawdzie.

Wśród uczestników uroczystości byli się m.in. senator Artur Warzocha i poseł Szymon Giżyński (obydwaj z Prawa i Sprawiedliwości), przewodniczący Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" Jacek Strączyński wraz z zastępcami: Dorotą Kaczmarek i Stanisławem Kołodziejczykiem, poczty sztandarowe Zarządu Regionu, Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów, Organizacji Międzyzakładowej ISD Huty, Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR.
Następnie uczestnicy Mszy Św. udali się przed tablicę pamiątkową poświęconą synowi ziemi krzepickiej oraz na cmentarz, aby złożyć wiązanki kwiatów i znicze na grobowcu rodziny Raczyńskich. Dzięki uprzejmości władz miasta Krzepice oraz dyrektora Zespołu Szkół Grzegorza Mastalerza goście z Częstochowy mogli usiąść wspólnie przy stole i jeszcze raz wspomnieć osobę ks. Zenona, niezwykłego kapłana i patrioty. Prezydium Zarządu Regionu ułatwiło dojazd do Krzepic osobom niezmotoryzowanym, zapewniając przejazd autokarem.

urna wyborcza 200 plotno

Więcej informacji: KLIKNIJ.

2017 12 21 wlokniarz karnet wzor 2018

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)