NOWE ELEKTRONICZNE LEGITYMACJE DLA ZWIĄZKOWCÓW Więcej informacji

zf trw 150Wobec braku porozumienia dotyczącego uzgodnienia wysokości tegorocznych podwyżek wynagrodzeń dla pracowników Organizacja Zakładowa NSZZ "Solidarność" w ZF TRW Polska z dniem 25 stycznia 2018 r. weszła w spór zbiorowy z pracodawcą - poinformował "Gazetę Solidarności" Stanisław Kołodziejczyk, przewodniczący KZ.
25 stycznia odbyła się kolejna tura rozmów Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" z dyrekcją częstochowskich zakładów ZF TRW dotycząca wzrostu wynagrodzeń od 1 lutego. Podczas spotkania dyrekcja przedstawiła nową propozycję wzrostu budżetu wynagrodzeń dla pracowników produkcji pod warunkiem podpisania porozumienia podwyżkowego - w wysokości 8 procent lub o kwotę 200 zł brutto łącznie (150 zł do stawki zasadniczej oraz 50 zł do premii frekwencyjnej) oraz dodatkowo wyrównanie stawek dla pracowników z długoletnim stażem do ustalonej wcześniej kwoty. Jednocześnie dyrekcja odrzuciła podpisanie w całości przedstawionego wcześniej przez stronę związkową pakietu dotyczącego porozumienia podwyżkowego.

Obie strony poruszyły też temat wynagrodzeń i tzw. benefitów (dodatkowych świadczeń) w zakładach ZF TRW w Bielsku-Białej oraz Czechowicach-Dziedzicach. Zdaniem dyrekcji zakłady te "działają w innym otoczeniu gospodarczym i na innym rynku pracy, tak więc ewentualne porównania muszą brać pod uwagę te aspekty".
Dalsze negocjacje (rokowania) będą prowadzone zgodnie z ustawą o rozwiązywaniu sporów zbiorowych. Teren zakładów ZF TRW w Częstochowie zostanie oflagowany przez NSZZ "Solidarność".