Związkowa legitymacja elektroniczna i program rabatowy Więcej informacji

kropla wody woda 460

Z uwagi na trwająca nadal nadzwyczajną falę upałów Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek zaapelował do pracodawców o skracanie czasu pracy pracownikom, w szczególności tym, których dzienny wymiar czasu pracy przekracza 8 godzin.
Główny Inspektor Pracy przypomina również o obowiązkach pracodawców w upalne dni. Zgodnie z Kodeksem pracy oraz rozporządzeniem Rady Ministrów z 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, jeżeli temperatura powietrza przekracza 28 stopni Celsjusza pracodawca powinien nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w pomieszczeniach zimne napoje. Osobom pracującym na otwartej przestrzeni napoje przysługują przy temperaturze 25 stopni C.

Przy pracach fizycznych, gdy nie ma stałego dostępu do bieżącej wody, niezależnie od wody do picia lub innych napojów, pracodawca zobowiązany jest do zapewniania pracownikowi co najmniej 90 litrów wody dziennie, aby mógł się umyć. Ma również obowiązek dbania o utrzymanie sprawności urządzeń wentylacyjnych lub klimatyzacyjnych na terenie zakładu, musi też zainstalować rolety lub żaluzje, które pozwolą zasłonić okna.
O odpowiednich warunkach pracy powinni pamiętać pracodawcy zatrudniający pracowników przy pracach szczególnie niebezpiecznych wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Trzeba również pamiętać o zakazie pracy pracowników młodocianych w pomieszczeniach, w których temperatura powietrza przekracza 30 stopni C, a wilgotność względna powietrza 65 proc.

legitymacje elektroniczne 190

lotos paliwa 460