Związkowa legitymacja elektroniczna i program rabatowy Więcej informacji

2018 09 28 rocznica powstania regionu

W 38. rocznicę powstania Regionu ks. kapelan Ryszard Umański odprawił Mszę św. w intencji członków NSZZ "Solidarność" w parafii pw. Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej.
Przed Mszą św. delegacja Zarządu Regionu złożyła wiązankę kwiatów przed tablicą przy ul. Dąbrowskiego upamiętniającą to wydarzenia. Na zdjęciu od lewej: zastępca przewodniczącego ZR Dorota Kaczmarek, przewodniczący ZR Jacek Strączyński, prezes Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR Anna Rakocz i członek Stowarzyszenia WIR Witold Strąk.

W wieczornej Mszy św. wzięli udział związkowcy, poczty sztandarowe Regionu Częstochowskiego, Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR, Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów oraz organizacji związkowej ISD Huty Częstochowa.
28 września 1980 r. w prywatnym mieszkaniu przy ul. Dąbrowskiego 15 przedstawiciele ośmiu komitetów założycielskich NSZZ "Solidarność" w częstochowskich zakładach pracy powołali do życia Regionalny Komitet Założycielski, pełniący rolę tymczasowego Zarządu Regionu. Na czele RKZ stanął śp. Zdzisław Bojarski z MPK.

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.