Referendum strajkowe w Biedronkach Więcej informacji

biedronka solidarnosc 460

Do 30 kwietnia 2019 r. trwa referendum strajkowe w sieci marketów "Biedronka". Głos należy oddać w siedzibie Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" przy ul. Łódzkiej 8/12 (I piętro, p. 2) w godz. 8.00-16.00.

"Solidarność" marketów "Biedronka" 15 stycznia 2019 r. rozpoczęła referendum strajkowe. Referendum realizowane jest poza sklepami, gdyż Jeronimo Martins Polska (właściciel sieci sklepów "Biedronka") utrudnia procedurę dotyczącą referendum. Nie chce przekazać m.in. imiennej listy pracowników, gdy zgodnie z prawem w referendum musi wziąć udział przynajmniej połowa osób zatrudnionych, aby można było ogłosić strajk. Związkowcy sprawę zgłosili do prokuratury.
Związkowcy nie walczą o wyższe zarobki, lecz o poprawę warunków pracy. W szczególności chcą zwiększenia zatrudnienia i zmniejszenia liczby zadań przypadających na pracownika, zapewnienia ochrony w placówkach w godzinach wieczornych oraz poprawy zasad magazynowania, tak aby były zgodne z przepisami BHP.

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.