Aktualny tekst statutu NSZZ "Solidarność" Więcej informacji

2019 04 10 posiedzenie sztabu

Po manifestacjach "Solidarności" przed siedzibami Urzędów Wojewódzkich strona rządowa powróciła do rozmów. Rozmowy odbywają się w powołanych jeszcze w lutym br. związkowo-rządowych zespołach roboczych. W kilku punktach nastąpił postęp w rozmowach, ale trudno mówić dzisiaj o przełomie.

Członkowie obradującego w Warszawie Krajowego Sztabu Protestacyjno-Strajkowego NSZZ "Solidarność" ocenili efekty manifestacji przed Urzędami Wojewódzkimi, które Związek przeprowadził 4 kwietnia. W każdym z miast wojewódzkich brało udział od kilkuset do kilku tysięcy związkowców z "Solidarności", przedstawicieli różnych grup zawodowych, w tym głównie pracujących w obszarze finansów publicznych.
Informujemy, że w związku z powrotem strony rządowej do rozmów, NSZZ "Solidarność" pozostając w formule sztabu protestacyjno-strajkowego, będzie kontynuować negocjacje. Oprócz dotychczasowych zespołów (ds. ekonomicznych oraz ds. polityki energetycznej - red.) powołano podzespoły m.in. dotyczące emerytur i systemu ubezpieczeń społecznych oraz Służby Ochrony Kolei.
Więcej o postulatach Związku: >>>>>.
Marek Lewandowski, Rzecznik Przewodniczącego KK

lotos paliwa 460