Prezydium Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" wyraża stanowczy protest wobec nagonki tzw. środowisk postępowych na Kościół Katolicki jako na ostoję konserwatywnych, patriotycznych i rodzinnych wartości, a w szczególności wobec bezprzykładnie nieprzyzwoitych ataków na osobę księdza arcybiskupa metropolity krakowskiego Marka Jędraszewskiego.

Arcybiskup Jędraszewski słusznie i zgodnie z rzeczywistością stwierdził że "czerwona zaraza już nie chodzi po naszej ziemi, ale pojawiła się nowa, chcąca opanować nasze dusze, serca i umysły; nie czerwona, ale tęczowa". Głównym zarzutem tzw. środowisk postępowych wobec arcybiskupa było rzekome zaatakowanie ludzi o innych poglądach.
Nie można rozumieć tych słów jako ataku personalnego na jakiekolwiek osoby, posiadające takie czy inne poglądy, dotknięte taką czy inną przypadłością. Kościół ustami jednego ze swoich pasterzy wyraził jedynie zdecydowany sprzeciw wobec promowania tych przypadłości oraz poglądów, przybierających obecnie formę ideologii. Nasz papież, Ojciec Święty Jan Paweł II powiedział wprost, iż nie może stanowić prawdziwej rodziny związek dwóch mężczyzn lub dwóch kobiet.
Spod wzgórza Jasnej Góry, duchowej stolicy i odwiecznego miejsca religijnego kultu Polaków, manifestujemy nasz sprzeciw. Z tego miejsca musimy szczególnie mocno zaprotestować, bo nie tak dawno byliśmy tutaj, pod Wzgórzem Jasnogórskim, oburzonymi świadkami próby zakłócenia uroczystości religijnych z udziałem pielgrzymów, w tym dzieci, zaś Jasnogórska Ikona Matki Bożej oraz godło Polski zostały po raz kolejny przez środowiska LGBT sprofanowane.
Przeciw takim zachowaniom i działaniom, które są zapowiedzią antykulturowej rewolucji zwanej potocznie "tęczową zarazą", stanowczo protestujemy. Bronić będziemy naszej wiary i cywilizacji oraz Kościoła Katolickiego i naszych kapłanów.
Jesteśmy głęboko wdzięczni i dziękujemy Jego Ekscelencji księdzu arcybiskupowi Markowi Jędraszewskiemu za odważne, mądre oraz prawdziwe słowa, które wyrażają to, co sami chcielibyśmy powiedzieć.

Od sierpnia 2014 1069635