BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

2019 08 27 spotkanie z sunningwell

We wtorek 27 sierpnia 2019 r. w siedzibie Regionu Częstochowskiego z inicjatywy przewodniczącego ZR Jacka Strączyńskiego odbyło się spotkanie przedstawicieli związków zawodowych działających w ISD Huta Częstochowa z Markiem Frydrychem, prezesem firmy Sunningwell International Polska.

Polska firma inwestycyjna Sunningwell, dysponująca kadrą finansistów, menadżerów i handlowców, jest najbliżej kupna Huty Częstochowa w tzw. procedurze pre-pack (złożenie przez właściciela wraz z wnioskiem o ogłoszenie upadłości wniosku o zatwierdzenie sprzedaży przedsiębiorstwa innemu podmiotowi). Firma Sunningwell deklaruje przekazanie środków na zaległe i wrześniowe wynagrodzenia pracowników. Prezes Frydrych podkreślił, iż w przypadku sfinalizowania zakupu Huty, pierwszorzędną kwestią będzie jak najszybsze wznowienie produkcji, co powinno zająć nie więcej niż 30 dni od ostatecznej decyzji sądu. Procedury sądowe mogą zostać wydłużone przez ewentualne protesty innych oferentów.

2018 02 08 sebastian zdziechowiczTekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

Od sierpnia 2014 449920