2019 09 28 rocznica powstania regionu

W 39. rocznicę powstania Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" delegacja Zarządu Regionu złożyła wiązankę kwiatów przed tablicą przy ul. Dąbrowskiego upamiętniającą to wydarzenie.

Na zdjęciu od lewej: członek Zarządu Regionu Jarosław Bernat, zastępczyni przewodniczącego ZR Dorota Kaczmarek, przewodniczący ZR Jacek Strączyński, zastępca przewodniczącego ZR Stanisław Kołodziejczyk. W wieczornej Mszy św. w parafii pw. Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej wzięli udział związkowcy, poczty sztandarowe Regionu, Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów oraz Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR.
28 września 1980 r. w prywatnym mieszkaniu przy ul. Dąbrowskiego 15 przedstawiciele komitetów założycielskich NSZZ "Solidarność" w częstochowskich zakładach pracy powołali do życia Regionalny Komitet Założycielski, pełniący rolę tymczasowego Zarządu Regionu. Na czele RKZ stanął śp. Zdzisław Bojarski z MPK. Więcej: link.

porozumienie z pzu i pekao

Więcej informacji: KLIKNIJ.

2019 04 18 scout