2020 01 03 zmiany dla pracownikow

W 2020 roku wynagrodzenie minimalne wzrasta do 2 600,00 zł brutto (wzrost o 350,00 zł), a minimalna stawka godzinowa wyniesie 17,00 złotych brutto (wzrost z 14,70 zł).

Zmiany obejmą również dodatki stażowe - od początku roku dodatek za staż pracy nie będzie mieć już wpływu na wysokość minimalnego wynagrodzenia. Na tę zmianę czekali od lat pracownicy z długim stażem pracy, którzy dostawali niższe stawki wynagrodzenia zasadniczego niż np. zaczynający pracę, ponieważ do minimalnej pensji wliczano im dodatek za wysługę lat. Zmiana jest realizacją postulatu "Solidarności".
We wrześniu 2019 r. znowelizowano Kodeks pracy. Pracodawca został zobligowany do wydania pracownikowi świadectwa pracy w dniu, w którym "następuje ustanie stosunku pracy", pod warunkiem, że nie zamierza nawiązać z nim kolejnego stosunku pracy w ciągu 7 dni od rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o pracę. Wcześniej pracodawca miał zrobić to "niezwłocznie", ale bez dokładnego terminu wobec dnia ustania pracy. Za niewydanie świadectwa pracy w odpowiednim terminie pracodawca może zostać ukarany grzywną w wysokości 1-30 tysięcy złotych. We wrześniu 2019 r. weszły też zmiany dotyczące mobbingu i równego traktowania w miejscu pracy. Po wdrożeniu nowych przepisów pracownicy mogą domagać się odszkodowań za mobbing również w czasie trwania stosunku pracy - wcześniej warunkiem takiego żądania było rozwiązanie umowy na skutek mobbingu.
W 2020 r. zmieni się również wysokość maksymalnych limitów rocznych wpłat na indywidualne konta zabezpieczenia emerytalnego (IKZE) oraz indywidualne konta emerytalne (IKE). Limity zostaną podwyższone do 6 272,40 zł (IKZE) oraz 15 681,00 zł (IKE).
Na podstawie Business Insider Polska oraz www.solidarnosc.gda.pl

Od sierpnia 2014 1069497