2020 02 14 warsztaty dziennikarskie

14 lutego 2020 r. w Klubie "Solidarności" odbyły się warsztaty dziennikarskie dla uczniów klasy 7c ze Szkoły Podstawowej nr 53 z Oddziałami Integracyjnymi w Częstochowie.

W trakcie zajęć prowadzący - Zbigniew Bonarski i Janusz Mazur - wyjaśnili terminy: dziennikarz, prasa (media), naturalna potrzeba informacji - tutaj za przykład posłużył protest "Solidarności" w klubie "Ikar" w 1980 r. (link) oraz fakt wyczekiwania przez częstochowian licznie zebranych pod budynkiem na rezultaty negocjacji z komisją rządową. Wspólnie dyskutowano nad pojęciem wolności słowa, zgodnie dochodząc do konkluzji, iż wolność słowa, choć jedną z najcenniejszych wartości, nie jest prawem do mówienia wszystkiego tego, co chcemy i kiedy chcemy; ogranicza ją m.in. odpowiedzialność za konsekwencje. Uczniowie zdobyli praktyczną umiejętność napisania prostej notatki prasowej, podstawowego gatunku dziennikarskiego. Młodzież, która przybyła do Klubu pod opieką Elżbiety Simkiewicz i Wojciecha Mulicy obejrzała również z zaciekawieniem eksponaty oraz zdjęcia zgromadzone w Klubie.
Powyższa notatka jest rezultatem wspólnej pracy uczniów, biorących udział w warsztatach.

Od sierpnia 2014 1068870