BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

solidarnosc kk logo 150brPodczas odbywających się 19 marca 2020 r. konsultacji pomiędzy rządem i partnerami społecznymi w sprawie "tarczy antykryzysowej" Piotr Duda w imieniu "Solidarności" zgłosił kilka istotnych postulatów. - Rząd odniósł się do nich przychylnie, mamy nadzieję, że znajdą się w ostatecznych zapisach ustawowych - podsumował przewodniczący Komisji Krajowej.

"Solidarność" postuluje m.in. wydłużenie, a raczej dostosowanie czasu wypłaty dodatkowych zasiłków opiekuńczych do czasu zamknięcia szkół i placówek wychowawczych. Oczekuje również rozszerzenia tego świadczenia na opiekunów dzieci niepełnosprawnych do 21. roku życia. - Wystąpiliśmy również o zwolnienie z podatku dochodowego zapomóg wypłacanych przez związki zawodowe swoim członkom oraz zapomóg z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych - powiedział Piotr Duda. Konieczne jest również wydłużenie o 6 miesięcy ważności badań okresowych oraz obowiązkowych szkoleń BHP, które są niezbędne do dopuszczenia pracownika do wykonywania pracy. - W tej chwili nikt takich badań i szkoleń nie robi, a wielu pracownikom kończą się uprawnienia - uzasadniał szef "Solidarności".
"Solidarność" dopuszcza również wydłużanie okresu rozliczeniowego czasu pracy do 12 miesięcy w związku z epidemią koronawirusa, jednak w przypadku funkcjonowania w firmie reprezentatywnego związku zawodowego tylko w drodze porozumienia, a gdy związku takiego nie ma, konieczne byłoby zgłoszenie takiego faktu do Państwowej Inspekcji Pracy. Piotr Duda ocenił, że rząd przychylnie odnosi się do tych propozycji.

images/2020/2020-05-05-porozumienie-z-prezydentem-duda-fot-marcin-zeglinski.jpg

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

Od sierpnia 2014 478331