BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

region czestochowski logo 2016 125 brPrezydium Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" stanowczo domaga się zaniechania procedowania podwyżki opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi w Częstochowie w okresie epidemii koronawirusa.
Nie dalej niż przed rokiem, w maju 2019 r., Radni podjęli uchwałę podwyższającą stawki z 12 do 18 zł od osoby za odbiór odpadów zbieranych selektywnie oraz z 20 do 36 zł za odpady zmieszane. Planowany obecnie wzrost opłat oznacza, że w ciągu kilkunastu miesięcy stawki wzrosną o ponad 140 procent: z 12 do 29 złotych od osoby. W przypadku czteroosobowej rodziny przekłada się to na wzrost comiesięcznych wydatków w przypadku selekcji odpadów z 48 do 116 złotych, czyli blisko 1400 złotych rocznie. W trakcie wynikającego z trwającej globalnej pandemii nieuchronnego kryzysu gospodarczego, który spowoduje obniżki wynagrodzeń i utratę wielu etatów, kwoty te są drastycznie wysokie.

W obecnej kryzysowej sytuacji Rząd Polski i większość Samorządów starają się ulżyć mieszkańcom i przedsiębiorcom. W tym samym czasie władze Miasta Częstochowy planują znacznie podwyższyć lokalne opłaty. Apelujemy do Prezydenta i wszystkich Radnych o solidarność z mieszkańcami i odstąpienie od tych antyspołecznych planów.
Stanowisko Prezydium Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" z 24 marca 2020 r.

2018 02 08 sebastian zdziechowiczTekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

Od sierpnia 2014 449920