Do 15 lipca złożenie obowiązkowej ankiety informacyjnej Więcej informacji

2020 05 04 wytyczne gis i mz

Ministerstwo Edukacji Narodowej zmieniło rozporządzenie w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku epidemią koronawirusa.

Obecny zapis umożliwia ponowne otwarcie przedszkoli po 6 maja 2020 r. po spełnieniu warunków określonych w wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia (link). Decyzje o wznowieniu działalności danej placówki zależą od organów prowadzących, głównie samorządów. Uwaga! ZUS wyjaśnia: Jeżeli placówka, do której uczęszcza dziecko, będzie otwarta, jednak nie zapewni opieki wszystkim dzieciom, rodzice tych dzieci nadal mogą wystąpić o dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Jeżeli mimo otwarcia placówki rodzice nie zdecydują się na posłanie do niej dziecka z powodu stanu epidemii, również dodatkowy zasiłek opiekuńczy będzie im nadal przysługiwał.

images/2020/2020-05-05-porozumienie-z-prezydentem-duda-fot-marcin-zeglinski.jpg

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)