2020 07 03 piotr duda fot m lewandowski

OPZZ i Forum ZZ nie sprzeciwiły się dwom dokumentom Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych, które zagrażają setkom tysięcy polskich miejsc pracy. Szczególnie w przemyśle energochłonnym - informuje w liście do członków Związku przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". Sprawa dotyczy uzależnienia pomocy dla ogarniętych kryzysem firm od tzw. "uzgodnionych celów klimatycznych".

"To próba narzucenia przez bezpieczne energetycznie kraje UE i unijnych urzędników rozwiązań, które bezpośrednio uderzają w nasze bezpieczeństwo energetyczne, prowadząc w prostej linii do ubóstwa energetycznego polskiego społeczeństwa" - napisał w liście Piotr Duda.
O co dokładnie chodzi? EKZZ zgadza się, aby Komisja Europejska uzależniała, którym firmom można udzielić wsparcia, a którym nie. To ręczne sterowanie ma być uzależnione od subiektywnej oceny unijnych urzędników, czy wpisuje się to w "Green Deal" (Zielony Ład), czy nie. Co gorsza - na co zwraca uwagę "Solidarność" - zgadzają się na to OPZZ i Forum ZZ, które również są afiliowane w konfederacji EKZZ.
Piotr Duda wylicza członkom Związku, czego domaga się "Solidarność" od unijnej polityki w tym zakresie. To m.in. żądanie zmiany obecnej polityki klimatycznej i energetycznej UE, odstąpienia od system handlu uprawnieniami do emisji CO2 (ETS), przenoszenia produkcji m.in. z Chin do Europy, powrotu do pierwotnych zapisów "Porozumienia Paryskiego", uniezależnienia wsparcia dla naszych firm od ręcznego sterowania urzędników Komisji Europejskiej. Cały list do związkowców: LINK.

Od sierpnia 2014 1069631