Dwustuzłotowy bon dla członków NSZZ Solidarność Więcej informacji

2020 08 01 spotkanie krus

28 lipca 2020 r. w siedzibie Zarządu Regionu Konińskiego NSZZ Solidarność miało miejsce spotkanie w sprawie koncepcji działania Związku w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele organizacji działających w Oddziałach Regionalnych KRUS: Częstochowskim, Konińskim i Bydgoskim oraz odpowiednio przedstawiciele regionów Związku, a także Komisji Krajowej i Krajowej Komisji Wyborczej. Liderzy "Solidarności" KRUS-u wypracowali formułę dostosowania struktury Związku do obecnego stanu prawnego (statusu) pracodawcy.
W czasie dyskusji wypracowano także tzw. mapę drogową wyłonienia wspólnej reprezentacji - powołania organizacji zakładowej, w skład której, zachowując osobowość prawną, wejdą trzy działające obecnie organizacje. Formalne sfinalizowanie porozumienia zaplanowano po bieżącym sezonie urlopowym. Region Częstochowski reprezentowali: zastępca przewodniczącego Zarządu Regionu Dorota Kaczmarek, członek ZR Jarosław Bernat oraz Urszula Chamarowska - skarbnik Komisji Zakładowej Oddziału Regionalnego w Częstochowie. Związkowców z KRUS czeka jeszcze wiele trudu w dążeniu do uzyskania zarobków porównywalnych choćby z płacami w ZUS czy innymi ośrodkami administracji państwowej. Tekst i zdjęcie: JB.

images/2020/2020-05-05-porozumienie-z-prezydentem-duda-fot-marcin-zeglinski.jpg

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)