BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

Komisja Zakładowa NSZZ "Solidarność" informuje, że 10 listopada 2020 r. odbyło się pierwsze spotkanie dyrekcji Zakładów Poduszek Powietrznych oraz Pasów Bezpieczeństwa z członkami zespołu negocjacyjnego KZ w celu uzgodnienia wzrostu płac dla pracowników zakładów IRS i SBS w 2021 r.
Przedstawiciele związku zawodowego przedstawili oczekiwania podwyżkowe wynikające ze zwiększającej się inflacji oraz mniejszym wynagrodzeniem pracowników w 2020 roku, spowodowanym nie tylko przez następstwa COVID-19, ale także wypłacaniem przez pracodawcę mniejszych od zakładanych i oczekiwanych przez pracowników miesięcznych premii produkcyjnych.

Podczas spotkania omówiono także obecną sytuację w ZF Automotive Systems Poland Sp. z o.o. Częstochowie (dawniej TRW), plany produkcyjne i stan zatrudnienia wobec rozwijającej się pandemii. W III kwartale br. sytuacja na rynku motoryzacyjnym znacząca się poprawiła, co daje nadzieję, że mimo rosnącej absencji spowodowanej rozwijającą się pandemią poprawi się sytuacja firmy i związane z tym wyzwania. Następne spotkanie odbędzie się 9 grudnia.