BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

2021 03 26 wystawa ipn

Prezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Jarosław Szarek, abp metropolita częstochowski dr Wacław Depo, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność“ Piotr Duda i przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński w piątek 26 marca 2021 roku otwarli wystawę „TU rodziła się Solidarność” na placu Biegańskiego.

Ekspozycja jest wyrazem podziękowania, zwłaszcza bezimiennym, bohaterom z czasów postania NSZZ „Solidarność”. Wystawa w związku z 40. rocznicą powstania Solidarności wędruje po Polsce, w każdym z miast prezentując lokalne wydarzenia związane z powstaniem Związku.
Prezes Jarosław Szarek podkreślił, że na szlaku wystawy nie mogło zabraknąć Częstochowy, która wraz z Jasną Górą jest duchową stolicą Polski i która odegrała ogromną rolę w polskiej historii i wpisała się w główny nurt narodowej tożsamości i pamięci. Przypomniał m.in. o zapoczątkowanej przez ks. Jerzego Popiełuszkę Pielgrzymce Ludzi Pracy.
Piotr Duda zauważył, że o wydarzeniach sprzed 40 lat mówi się zazwyczaj w kontekście tego, co zdarzyło się w głównych ośrodkach, jak Gdańsk, Szczecin, Jastrzębie-Zdrój czy Dąbrowa Górnicza, tymczasem Solidarność rodziła się w każdym zakątku kraju. Dziś - podkreślił - trzeba solidaryzować się z mieszkańcami Białorusi, gdzie sytuacja jest nadal dramatyczna. Zaapelował do rządu, by podjął konkretne działania w tej sprawie.
Metropolita częstochowski arcybiskup Wacław Depo przypomniał, że na bramie Stoczni Gdańskiej podczas strajku robotnicy zawiesili wizerunki Matki Bożej Częstochowskiej i Jana Pawła II. Nie był to przypadek, na pielgrzymkę Ojca Świętego w 1979 r. na Jasnej Górze zebrali się wierni z całej Polski. „Jan Paweł II słusznie dzisiaj jest określany ojcem Solidarności” - podkreślił metropolita częstochowski.
Ekspozycja będzie prezentowana w Częstochowie do 21 kwietnia. W otwarciu wystawy wzięli również udział zastępcy przewodniczącego ZR: Dorota Kaczmarek i Stanisław Kołodziejczyk oraz przedstawiciele Stowarzyszeń: Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR oraz Solidarność i Niezawisłość. Przewodniczący Piotr Duda przed uroczystością gościł w siedzibie Regionu przy ul. Łódzkiej, gdzie spotkał się z członkami Prezydium Zarządu Regionu, w rozmowie poruszono bieżące tematy krajowe i regionalne. Przewodniczący Komisji Krajowej zwiedził również izbę pamięci (Klub Solidarności) w budynku Regionu.

2018 02 08 sebastian zdziechowiczTekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)