BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

Organizacje związkowe „Solidarności” w grupie Tauron wszczęły w swoich zakladach spory zbiorowe. To wyraz niepokoju o miejsca pracy w związku z prowadzonym przez Ministerstwo Aktywów Państwowych procesem transformacji energetycznej. W całej branży wśród załóg rośnie niepokój, a liderzy „S” zwracają uwagę na niedotrzymywanie ustaleń przez stronę rządową.

Marek Boiński, przewodniczący Krajowej Sekcji Energetyki relacjonuje sytuację w branży: „Nikt nie odpowiada na pisma, nikt nie mówi prawdy, wszystkie ustalenia, deklaracje i terminy nie zostały dotrzymane”. Zdaniem „Solidarności” proces transformacji energetycznej prowadzony przez Ministerstwo Aktywów Państwowych zakłada likwidację grupy Tauron, co oznacza likwidację tysięcy miejsc pracy. Zakładowe i międzyzakładowe komisje NSZZ "Solidarność" apelują o działania mające na celu utrzymanie funkcjonowania grupy kapitałowej w dotychczasowej strukturze organizacyjnej. Bardzo mocno podkreśla się też konieczność zawarcia branżowego, a nawet sektorowego ponadzakładowego układu zbiorowego.

2021 04 01 tauron

2018 02 08 sebastian zdziechowiczTekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)