2022 01 30 w krzepicach

W niedzielę 30 stycznia 2022 r. odbyły się w Krzepicach coroczne uroczystości poświęcone pamięci zmarłego przed 26 laty ks. Zenona Raczyńskiego - pierwszego kapelana częstochowskiej "Solidarności".

Przed Mszą św. przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński wraz z zastępcami: Dorotą Kaczmarek i Stanisławem Kołodziejczykiem oraz ks. Ryszardem Umańskim, obecnym duszpasterzem częstochowskiej "Solidarności", złożyli wiązankę kwiatów pod tablicą pamiątkową poświęconą synowi ziemi krzepickiej, a po Eucharystii - na rodzinnym grobowcu.
Mszę św. sprawowali proboszcz parafii pw. św. Jakuba Apostoła Starszego ks. Sławomir Masłowski oraz ks. kapelan Ryszard Umański. W uroczystościach uczestniczyli burmistrz Krzepic Krystian Kotynia, delegacje stowarzyszeń SiN i WIR, organizacji związkowej Huty (Liberty) Częstochowa oraz poczty sztandarowe Regionu w składzie Andrzej Bala, Jarosław Bernat (chorąży), Marek Kubiczek, Stowarzyszenia WIR oraz Krzepickiego Towarzystwa Regionalnego.

Od sierpnia 2014 1070707