2022 02 28 solidarnosc z ukraincamiW ostatnich dniach marca 2022 r. część darów rzeczowych zebranych dzięki ofiarności związkowców w biurze Regionu Częstochowskiego została przekazana koleżance z ZF Automotive Systems Poland Zofii Wrońskiej, która dała schronienie dwóm Ukrainkom z dwojgiem dzieci oraz koledze Leonowi Rubisowi, który wraz z rodziną przyjął pod dach pięć Ukrainek (wkrótce jedna z nich zostanie mamą).
Przekazano m.in. środki czystości, zestawy pościelowe oraz artykuły do pielęgnacji przyszłego noworodka. Tego rodzaju dary (środki czystości, artykuły dla małych dzieci, długoterminowa żywność poza wymienionymi poniżej) są obecnie potrzebne. Makarony, kasze i ryż zgromadzono już w biurze Regionu w ilości wystarczającej na dłuższy czas. Na subkoncie Regionu jest również pewna kwota środków finansowych wpłaconych przez organizacje zakładowe oraz osoby fizyczne, która zostanie wydana najprawdopodobniej na pomoc skierowaną bezpośrednio na samą Ukrainę, o czym poinformujemy wkrótce.

Serdecznie dziękujemy ofiarodawcom!
Region nadal prowadzi zbiórkę darów rzeczowych oraz darowizn pieniężnych od osób fizycznych i organizacji, które można wpłacać na konto Regionu z dopiskiem: "Pomoc Ukrainie". Konto bankowe:
Region Częstochowski NSZZ "Solidarność"
PKO BP SA I Oddział w Częstochowie.

Od sierpnia 2014 1071773