2022 05 07 medale stulecia

7 maja 2022 r. obyła się uroczystość odznaczenia zasłużonych częstochowian, głównie ze Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR, medalem Stulecia Odzyskanej Niepodległości.

W imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej aktu dekoracji dokonała doradca Prezydenta RP dr Agnieszka Lenartowicz-Łysik. Uhonorowani zostali: Stanisław Cichoń, Wiesław Czarnecki, Stanisław Dziwiński, Krzysztof Garus, Dorota Kaczmarek (przewodnicząca Rady Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”), Janusz Kall (Gaude Mater), Jan Kauf, Ewa Kiślak, Witold Korona, Tadeusz Kula, Teresa Lichańska-Korago, Jadwiga Łopacińska, Iwona Pasternak, Witold Strąk, Katarzyna Suska-Zagórska (Gaude Mater), Tomasz Zatoński. Serdecznie gratulujemy!
Odznaczenie nadawane jest osobom żyjącym, które poprzez: • pełnienie nienagannej służby publicznej – cywilnej lub wojskowej • walkę o niepodległość oraz działalność na rzecz przemian demokratycznych • aktywną działalność zawodową i społeczną • twórczość naukową, literacką i artystyczną – przyczyniły się do odzyskania lub umacniania suwerenności.

Od sierpnia 2014 1071496