2022 10 17 konferencja pis

17 października 2022 r., na konferencji prasowej, przewodniczący klubu radnych PiS Piotr Wrona zapowiedział złożenie do prezydenta Krzysztofa Matyjaszczyka (SLD) wniosku o odwołanie jego zastępcy odpowiadającego za kulturę i sport. [AKTUALIZACJA] Relacja z sesji Rady Miasta w Gazecie Częstochowskiej: LINK.

Przyczyną ma być trwający od dłuższego czasu brak obsady stanowiska dyrektora częstochowskiego Teatru, a także zamieszanie związane z niespodziewaną rezygnacją Olafa Lubaszenko. Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż rezygnacja – zaledwie po miesiącu sprawowania funkcji - została sprowokowana przez zaniedbania urzędników miejskich. Więcej informacji: LINK. Drugim z powodów wniosku o odwołanie branżowego wiceprezydenta jest to, iż osiągający coraz większe sukcesy sportowe klub piłkarski Raków ze względu na brak odpowiedniej infrastruktury stadionowej nie ma przyszłości w Częstochowie. Odpowiadający za te obydwie sfery zastępca prezydenta zachowuje się – zdaniem radnych PiS - biernie wobec wyzwań oraz arogancko wobec osób.
Do dyskusji o Teatrze, Rakowie i innych klubach sportowych w kontekście polityki władz miasta oraz o dymisji Jarosława Marszałka ma dojść na nadzwyczajnej sesji Rady Miasta (jej termin nie jest jeszcze znany).
Pewną ciekawostką jest to, że w momencie powoływania swoich zastępców prezydent Krzysztof Matyjaszczyk miał prawo do nominowania czterech osób, obecnie – ze względu na wyludnianie się Częstochowy – mógłby powołać jedynie trzy (jak w gminach do 200 tys. mieszkańców).
Podczas konferencji senator Ryszard Majer poinformował także o środkach finansowych – 250 mln złotych, które wkrótce decyzją rządu z budżetu państwa trafią do częstochowskiego samorządu. Kwota – odpowiadająca dwuletnim wydatkom inwestycyjnym Częstochowy – ma finansować inwestycje drogowe na terenie miasta.

Od sierpnia 2014 1071891