7 WRZEŚNIA 2019: Zapraszamy na Piknik Rodzinny "Solidarności" Więcej informacji

spotkanie przewodniczacych 2015 04 21

Kwietniowe spotkanie Przewodniczących Organizacji Związkowych (21 kwietnia) połączone było z promocją książki "Drogi do Solidarności. Karty z historii NSZZ Solidarność 1989-2014" oraz inauguracją projektu pod nazwą Częstochowska Akademia Solidarności (CzAS).
Ideą przewodnią CzAS-u, której propagatorem jest Zbigniew Bonarski, do niedawna wieloletni pracownik biura Zarządu Regionu, obecnie na emeryturze, jest realizowanie tzw. obywatelskiej polityki historycznej, m.in. upamiętnienie historii i obecnych działań NSZZ "Solidarność", w roku 35-lecia Związku, szczególnie wobec młodzieży. Gościem pierwszego spotkania miał być autor wspomnianej książki redaktor naczelny "Tygodnika Solidarność" Jerzy Kłosiński, jednak przyjazd do Częstochowy uniemożliwiła mu choroba. Godnie zastąpił go młodszy kolega i zastępca w "Tysolu" Krzysztof Świątek, który prezentował publikację także na spotkaniu z młodzieżą i spotkaniu otwartym. Książka zawiera m.in. wywiady z czołowymi postaciami sceny politycznej i związkowej, w tym z wszystkimi przewodniczącymi Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". Jest do nabycia za pośrednictwem biura Regionu (tel. 34 360 55 70).

porozumienie z pzu i pekao

Więcej informacji: KLIKNIJ.

2019 04 18 scout