2022 12 16 spotkanie opłatkowe

Spotkanie opłatkowe, które zgromadziło w piątek 16 grudnia 2022 r. w auli Regionu przedstawicieli organizacji zakładowych, sekcji branżowych i problemowych oraz gości-Przyjaciół Związku, stało się okazją do złożenia wzajemnych życzeń i wspólnej modlitwy, którą poprowadzili kapelan częstochowskiej "Solidarności" ks. Ryszard Umański i o. Jan Poteralski z Jasnej Góry.

Związkowców i gości Związku witał przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński, część artystyczną spotkania prowadziła zastępczyni przewodniczącego Dorota Kaczmarek. Uroczyste spotkanie uświetniło przedstawienie misterium bożonarodzeniowego w wykonaniu uczniów klas IV-VIII ze Szkoły Podstawowej nr 53 pod kierunkiem Grażyny Mulicy i opieką Małgorzaty Jarkiewicz oraz Wojciecha Mulicy.
Spotkanie opłatkowe było też okazją dla podziękowania za wieloletnią dobrą współpracę Przyjaciołom częstochowskiej „Solidarności”. Przewodniczący ZR wraz ze swoją zastępczynią wręczyli okolicznościowe publikacje m.in. redaktor naczelnej Gazety Częstochowskiej i małżonce ministra Urszuli Giżyńskiej, radnej Sejmiku Województwa Śląskiego Beacie Kocik, reprezentującemu wicewojewodę śląskiego Robertowi Magdziarzowi pracownikowi UW, komendantowi miejskiemu Policji Dariuszowi Kiedrzynowi, komendantowi Szkoły Państwowej Straży Pożarnej Piotrowi Plackowi (w zastępstwie przybył wicekomendant), komendantowi Państwowej Straży Pożarnej w Częstochowie Markowi Radoszowi, leśnikom – w tym dyrektorowi Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych Damianowi Sieberowi, Alicji Janowskiej i Anicie Imiołek z częstochowskiej delegatury Śląskiego Kuratorium Oświaty oraz przewodniczącemu ZR Podbeskidzie Markowi Boguszowi. Przewodniczący Marek Bogusz przywiózł natomiast z Bielska i podarował naszemu Regionowi portret anioła namalowany przez jedną z uchodźczyń z Ukrainy, którymi opiekowała się podbeskidzka „Solidarność”. Serdecznie dziękujemy!

Od sierpnia 2014 1069708