2023 01 25 rondo nszz solidarnosc w myszkowie

Od dawna marzyłem – mówi Jan Banik, długoletni przewodniczący Komisji Międzyzakładowej w myszkowskim Zakładzie Wodociągów i Kanalizacji - aby w przestrzeni publicznej Myszkowa powstało miejsce z nazwą NSZZ "Solidarność".

„Cel osiągnąłem - marzenie spełniło się. No i od dziś [25 stycznia 2023 r. - red.] mamy to!” - zasłużenie cieszy się przewodniczący Banik. Pod koniec ubiegłego roku została zakończona przebudowa drogi wojewódzkiej nr 791 od Poczesnej poprzez Myszków do Zawiercia. Oddanie do użytku obwodnicy Myszkowa w ciągu tej drogi nastąpiło w 2018 r., lecz prace wykończeniowe trwały do jesieni 2022 r. W sierpniu przewodniczący Jan Banik podjął starania w celu nadania nazwy rondu – bramie do Myszkowa.
„Dla mnie osobiście to wielki dzień, ponieważ całe moje dorosłe życie, od 1980 r. w Hucie Katowice do dzisiaj, poświęciłem „Solidarności” - pisze Jan Banik na swoim profilu FB - Rondo jest symbolem upamiętniającym wydarzenia 1980 r., walkę o odzyskanie Niepodległości, ale też ku pamięci bohaterów, w tym bezimiennych, tamtego czasu. Jest to też godne uczczenie zbliżającej się 43. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych oraz powstania NSZZ >Solidarność<”.
Jan Banik za naszym pośrednictwem składa serdeczne podziękowania na ręce osób, które poparły i wsparły jego działania: europoseł Prawa i Sprawiedliwości Jadwigi Wiśniewskiej, Andrzeja Hutnika (PiS Myszków), burmistrza Koziegłów Jacka Ślęczki (rondo mimo tego, że znajduje się na początku myszkowskiej al. Wolności, terytorialnie należy do gminy Koziegłowy), radnego Koziegłów Daniela Wróbla (wnioskodawca), całej Rady Miasta i Gminy Koziegłowy na czele z przewodniczącą Joanną Kołodziejczyk oraz Beacie Kocik (PiS) z Sejmiku Województwa Śląskiego.
Fot.: Jan Banik (FB).

Od sierpnia 2014 1071068