krzepice 2 2016 06 14

Przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński wraz z kapelanem Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" ks. Ryszardem Umańskim i burmistrzem Krzepic Krystianem Kotynią zapraszają na uroczyste odsłonięcie tablicy pamiątkowej poświęconej synowi ziemi krzepickiej, pierwszemu kapelanowi częstochowskiej "S" - ks. Zenonowi Raczyńskiemu (1933-1996).
Tablica zostanie odsłonięta na skwerze, noszącym już od 2014 r. imię kapłana (na zdjęciu), obok krzyża, niedaleko od jego domu rodzinnego. Uroczystość odbędzie się w niedzielę 29 stycznia, po Mszy św. w kościele pod wezwaniem św. Jakuba o godz. 10.30. Następnie nastąpi złożenie wiązanek i zniczy na grobie kapłana na miejscowym cmentarzu. Bardzo pożądana byłaby liczna reprezentacja (jak ostatnio, w rocznicę ogłoszenia stanu wojennego) związkowych pocztów sztandarowych.
Zarząd Regionu podstawi autokar do Krzepic. Wyjazd z Rynku Wieluńskiego o godz. 9.15. Uwaga: konieczne jest wcześniejsze zapisanie się na wyjazd w sekretariacie Regionu przy ul. Łódzkiej 8/12, tel. 34 360 55 70.

Od sierpnia 2014 1068323