paragraf 200Region Częstochowski NSZZ "Solidarność" zawiadomił Prokuraturę o możliwym złamaniu prawa przez dyrekcję CSF Poland Sp. z o.o. przy ul. Legionów 244 poprzez niewykonanie ciążących na niej obowiązków wynikających z ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych.

25 maja 2017 r. Organizacja Zakładowa NSZZ "Solidarność" w CSF Poland weszła z pracodawcą w spór zbiorowy, żądając podwyżek wynagrodzeń dla załogi. Dyrektor odmówił podjęcia rokowań twierdząc, iż Organizacja Zakładowa NSZZ "Solidarność" w CSF Poland nie posiada właściwej reprezentacji i nie jest tym samym uprawniona do prowadzenia sporu zbiorowego. W powyższej sprawie Zarząd Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" przedstawił Dyrektorowi aktualne poświadczenie rejestracji Organizacji wraz ze składem osobowym Komisji Zakładowej, stanowiące podstawę do podejmowania czynności prawnych wynikających z przepisów ustawy o związkach zawodowych oraz statutu NSZZ "Solidarność".
W związku z wyczerpaniem przez Organizację Zakładową NSZZ "Solidarność" w CSF Poland możliwości doprowadzenia do rozmów w sprawie rozwiązania sporu zbiorowego Region Częstochowski zawiadomił organa ścigania. Postępowanie w tej sprawie prowadzi Komenda Miejska Policji na zlecenie Prokuratury Rejonowej Częstochowa-Północ. Przypomnijmy, że pracodawca i związek zawodowy mają prawny obowiązek niezwłocznego przystąpienia do rokowań w celu rozwiązania sporu zbiorowego. Rokowania muszą być prowadzone w dobrej wierze.

Od sierpnia 2014 1069327