2023 01 05 konferencja pis

Polityce senioralnej rządu została poświęcona konferencja prasowa Prawa i Sprawiedliwości, która odbyła się 5 stycznia 2023 r., w dziesiątą rocznicę podniesienia wieku emerytalnego do 67 lat przez ówczesną koalicję rządzącą PO-PSL mimo społecznych protestów, m.in. NSZZ „Solidarność”.

Jak przypomniał na konferencji senator Ryszard Majer, jedną z pierwszych ustaw rządu prawicy po zwycięstwie w 2015 r. było cofnięcie owej „reformy”. Senator podkreślił, że w tym okresie minimalna emerytura wzrosła do 1445 zł (netto, po waloryzacji w marcu br. - red.), o 90 procent. W ostatnim czasie premier Mateusz Morawiecki ogłosił program rozwoju lecznictwa onkologicznego adresowanego głównie do seniorów oraz rozwoju opieki geriatrycznej.
Senator Majer ze zrozumieniem odniósł się do postulatu, formułowanego również przez NSZZ „Solidarność” [LINK>>>] tzw. rent wdowich, informując, iż w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej trwają nad tą kwestią prace analityczne.

Od sierpnia 2014 1071496