Już zapraszamy na Festyn Rodzinny "Solidarności" Więcej informacji

2017 04 27 walne rseir 4741

27 kwietnia w siedzibie Regionu przy ul. Łódzkiej odbyło się XIV Walne Zebranie Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów. Spotkanie miało charakter sprawozdawczy, omawiano również sprawy bieżące.
- Ponieważ sekcje związkowe nie posiadają własnych środków finansowych, co naturalnie ogranicza naszą działalność - powiedział "Gazecie" Marek Wachowski, przewodniczący Rady Sekcji - stąd powstał pomysł powołania ogólnopolskiej fundacji. Sprawą zajmuje się przewodniczący Krajowej Sekcji Dariusz Kucharski.

Wprowadzana przez rząd waloryzacja świadczeń emerytalnych i rentowych mija się z oczekiwaniami i potrzebami środowiska emerytów i rencistów. Nadal obserwujemy, jak biedni biednieją szybciej, a bogaci szybciej się bogacą.
Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" oczekuje od Rządu Pani Premier Beaty Szydło podjęcia niezwłocznych działań w sprawie korekty sposobu waloryzacji emerytur i rent, tak by zahamować proces wpychania polskich emerytów w sferę ubóstwa. Reforma polskiego systemu z 1999 r oparta była na fałszywych założeniach społeczno-ekonomicznych i doprowadziła do sytuacji, w której poziom najniższych świadczeń emerytalnych nie wystarcza na zaspokojenie nawet najbardziej elementarnych potrzeb ludzi starszych.
Dzisiejsze pokolenie polskich emerytów to generacja ludzi dotknięta skutkami niesprawiedliwej społecznie transformacji ustrojowej, która dziś negatywnie wpływa na ekonomiczne podstawy ich życia. Teraz z racji swego wieku i [braku - red.] odpowiedniego zabezpieczenia socjalnego nie mogą dłużej czekać na zmiany niewydolnego systemu. Komisja Krajowa oczekuje, że "dobre zmiany" zapowiadane przez Prawo i Sprawiedliwość wkrótce także będą dotyczyły materialnych podstaw życia emerytów i rencistów.
Dlatego domagamy się od Rządu RP systemowej waloryzacji najniższych świadczeń emerytalno-rentowych w taki sposób, by zapewniała ona utrzymanie ich siły nabywczej, uwzględniając przy tym wzrost gospodarki krajowej.

Gdańsk, 1 marca 2017 r.

odznaczenia semper fidelis 2016 11 10

10 listopada, w przeddzień Narodowego Święta Niepodległości, zasłużeni dla Związku seniorzy "Solidarności" - Zofia Nabiałczyk (dawnej Mleczgal), Janusz Konieczko i Włodzimierz Kochanowski (d. Huta Częstochowa) - otrzymali odznaczenia "Semper Fidelis" (Zawsze Wierny).
Odznaczenia wręczali przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński oraz Marek Wachowski i Katarzyna Grohman, przewodniczący i wiceprzewodnicząca Rady Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów.

semper fidelis 2015 11 12

semper fideis odznakaPodwójny jubileusz 35-lecia powstania "Solidarności" i 25-lecia powołania krajowych struktur emerytów i rencistów NSZZ "Solidarność" stał się okazją do uhonorowania szczególnie zasłużonych dla tej ostatniej struktury Bogumiły Krawczyk i Józefa Muskały.
Krajowy Sekretariat Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność przyznał odznaki "Semper Fidelis" (Zawsze Wierny) Bogumile Krawczyk, która reaktywowała sekcję w Regionie Częstochowskim w 2004 r. i do roku 2010 była jej przewodniczącą, a także delegatem do Krajowej Rady Sekretariatu oraz Józefowi Muskale, wieloletniemu przewodniczącemu Komisji Rewizyjnej. Odznaczenia wręczali przewodniczący Rady Sekcji Marek Wachowski i przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński (na górnym zdjęciu z Józefem Muskałą, na dolnym - z Bogumiłą Krawczyk).

semper fidelis bk

popiersie warszyca cegielka 190