Wybory w Związku na kadencję 2018-2022 Więcej informacji

W maju odbyła się zbiórka krwi i czekolad zorganizowana przez członków Regionalnej Sekcji Młodych NSZZ "Solidarność". 10 litrów oddanej krwi i 145 zebranych czekolad to wynik wspomnianej akcji.
1 czerwca członkowie RSM przekazali czekolady podopiecznym Domu Małego Dziecka im. Edmunda Bojanowskiego w Częstochowie. Tego dnia zostały również przekazane dyplomy dla Radia Jura oraz Piekarni u Chłopaków jako wyraz podziękowania za bezinteresowne włącznie się w akcję.

rsm oddawanie krwi 2016 05 24

We wtorek 24 maja w godz. 10.00-16.00 można było oddać krew w ramach akcji współorganizowanej przez Regionalną Sekcję Młodych NSZZ "Solidarność": link.

plakat krew 2016 05 24 crop

Regionalne Centrum Krwiodawstwa Krwiolecznictwa w Katowicach oraz Regionalna Sekcja Młodych NSZZ "Solidarność" Regionu Częstochowskiego serdecznie zapraszają na zbiórkę krwi, która będzie miała miejsce we wtorek 24 maja 2016 r. w Częstochowie przed dworcem PKP od strony al. Wolności (a nie na pl. Biegańskiego, jak planowano wcześniej) w godz. 10.00-16.00.

zbiorka krwi nszz solidarnosc 150Regionalne Centrum Krwiodawstwa Krwiolecznictwa w Katowicach oraz Regionalna Sekcja Młodych NSZZ "Solidarność" Regionu Częstochowskiego serdecznie zapraszają na zbiórkę krwi. Zbiórka krwi będzie miała miejsce we wtorek 24 maja 2016 r. rzed dworcem PKP od strony al. Wolności (a nie na pl. Biegańskiego, jak planowano wcześniej) w godz. 10.00-16.00.
Krew to unikalna płynna tkanka ustrojowa, której mimo dużego postępu medycyny nie udało się jeszcze zastąpić żadną inną substancją. Zarówno sama krew, jak i jej składniki podawane są osobom, które utraciły swoją własną krew w wyniku wypadków, zabiegów operacyjnych, a także osobom cierpiącym na szereg poważnych chorób. W ciągu roku w Polsce konieczne jest dokonanie około miliona transfuzji. Wartość krwi doceniamy najczęściej dopiero w obliczu tragedii osób nam bliskich lub gdy sami właśnie dzięki niej wracamy do zdrowia, a niekiedy do życia. Krew jest potrzebna codziennie i to właśnie my, dawcy krwi, możemy sprawić żeby jej nie zabrakło.
Wszystkie osoby w wieku od 18 do 65 lat, które ważą co najmniej 50 kg, u których w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wykonywano akupunktury, tatuażu, przekucia uszu lub innych części ciała, które w ostatnich 12 miesiącach nie miały wykonanych żadnych zabiegów operacyjnych, endoskopowych, badań diagnostycznych (np. laparoskopii, artroskopii), oraz które w ciągu 12 miesięcy nie były leczone krwią i preparatami krwiopochodnymi, zachęcamy do włączenia się w akcję honorowego oddawania krwi.
Do oddania krwi należy się zgłosić wypoczętym i po lekkim posiłku. Przed oddaniem krwi należy pić dużo soków owocowych i wody (przynajmniej litr płynów), ograniczyć palenie, unikać tłustego jedzenie, a także na 24 godziny przed oddaniem krwi nie spożywać alkoholu. Koniecznie należy zabrać ze sobą dokument z aktualnym zdjęciem, np. dowód osobisty lub prawo jazdy.
Oddanie krwi to dowód największej ludzkiej solidarności, okazja do spełnienia dobrego uczynku. Gorąco apelujemy - oddaj krew i poczuj satysfakcję, bo przyczynisz się do ratowania ludzkiego zdrowia i życia.

Regionalna Sekcja Młodych NSZZ "Solidarność" Regionu Częstochowskiego