NSZZ "Solidarność" zawiesza swój udział w pracach Branżowego Zespołu Trójstronnego przy Ministrze Zdrowia. Przyczyną jest "nierespektowanie przez Ministra Zdrowia zasad dialogu społecznego i podejmowania kluczowych dla środowiska decyzji bez konsultacji społecznych" - czytamy w oświadczeniu.
Krajowy Sekretariat Ochrony Zdrowia NSZZ "Solidarność" wydał 4 lipca br. oświadczenie, w którym ustosunkowuje się do przyjęcia przez Parlament RP ustawy "o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników wykonujących zawody medyczne zatrudnionych w podmiotach leczniczych". Długo oczekiwana regulacja płacowa w systemie ochrony zdrowia zapisana ww. ustawie nie zyskała poparcia naszego Związku, w związku z pominięciem w niniejszym zapisie części pracowników podmiotów leczniczych (salowe, sanitariusze itp.) - czytamy w komunikacie.
Krajowy Sekretariat Ochrony Zdrowia wskazuje, że zgłaszane przez "Solidarność" poprawki zostały pominięte zarówno przez posłów, jak i senatorów. Stanowi to sprzeczność z deklaracjami wyborczymi PiS, które w narracji wyborczej wielokrotnie podkreślało konieczność wyrównywania różnic społecznych poprzez podnoszenie płac.
Wobec nierespektowania przez Ministra Zdrowia zasad dialogu społecznego i podejmowania kluczowych dla środowiska decyzji bez konsultacji społecznych, Rada Sekretariatu Ochrony Zdrowia uchwałą nr 5/2017 postanowiła zawiesić swój udział w pracach Branżowego Zespołu Trójstronnego przy Ministrze Zdrowia.

Od sierpnia 2014 1069659