ksoiw 460

Kryteria oceny pracy nauczyciela, jak i wskaźniki do nich, będzie określał minister edukacji w rozporządzeniu, a nie dyrektor szkoły. Wprowadzenie takiej poprawki obowiązujących przepisów dotyczących oceniania pracy nauczycieli zaproponowała minister edukacji Anna Zalewska podczas spotkania ze związkami zawodowymi, które odbyło się 14 listopada w Centrum Partnerstwa Społecznego "Dialog" w Warszawie.
Decyzja szefowej MEN to odpowiedź na przedstawione przez KSOiW NSZZ "Solidarność" negatywne opinie dotyczące rozporządzenia w sprawie szczegółowych kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczycieli. Przypomnijmy, że "Solidarność" krytycznie zrecenzowała już sam projekt zmian jeszcze w marcu tego roku.

Ministerstwo Edukacji Narodowej otrzymało szereg pism, w których KSOiW NSZZ "Solidarność" wyraziła negatywne stanowisko w tej sprawie, domagając się usunięcia niekorzystnych przepisów. Postulaty "Solidarności" wraz z opiniami (dotyczącymi także zmian odnoszących się do oceniania pracy nauczycieli) zostały również przedstawione minister Annie Zalewskiej w sierpniu i we wrześniu br., a ostatnio tydzień temu podczas spotkania zespołu trójstronnego w Centrum Partnerstwa Społecznego "Dialog". Wtedy też przewodniczący "Solidarności" pracowników oświaty Ryszard Proksa ostro skrytykował wprowadzone przez minister Annę Zalewską zmiany, między innymi dotyczące systemu oceniania pracy nauczycieli.
Spotkanie związkowców z minister Anną Zalewską trwało zaledwie 45 minut. Szefowa resortu edukacji zapowiedziała, że zaproponuje w Senacie poprawkę, na której "zależało związkom zawodowym". "Wykreślamy z ustawy (o finansowaniu zadań oświatowych, artykuł 76) ustępy od 14 do 18, które mówią o regulaminach. Rzeczywiście stało się tak w szkołach, że przepisy wydawały się proste, a spowodowały ogromną biurokrację. Nie możemy na to pozwolić. Umówiliśmy się na tę poprawkę, na pracę nad rozporządzeniem, bo chcemy, by jak najszybciej to się skończyło, czyli od stycznia 2019 roku" - dodała Anna Zalewska.
Szefowa resortu edukacji zapowiedziała, że kolejne spotkanie ze związkami zawodowymi odbędzie się w grudniu. "Solidarność" domaga się rozmów na temat podwyżki wynagrodzeń, ale także realizacji innych postulatów.
Olga Zielińska, Rzecznik KSOiW NSZZ "Solidarność"

Od sierpnia 2014 1069631