Związkowa legitymacja elektroniczna i program rabatowy Więcej informacji

ksoiw informuje 150Do Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" tuż przed świętami Ministerstwo Edukacji Narodowej przysłało projekt rozporządzenia w sprawie szczegółowej organizacji publicznych szkół i publicznych przedszkoli. Przepis ten przewiduje w par. 21 ust. 1, że zajęcia w szkołach mogą być "realizowane przez pięć lub sześć dni w tygodniu".
MEN wystosowało w tej sprawie komunikat, informując, że przepis ten istnieje od 16 lat, a zmiany dotyczą jedynie "porządkowania prawa". Ta argumentacja nas jednak nie przekonuje. Uważamy, że nawet jeśli przepis ten był dotychczas martwy, w niesprzyjających okolicznościach można będzie z niego skorzystać. A taka sytuacja może niebawem mieć miejsce, kiedy w jednym roku szkolnym spotkają się dwa roczniki: absolwentów podstawówek i gimnazjów. Do tego dochodzi problem braku nauczycieli, który dotyczy coraz większej liczby szkół. Istnieje więc uzasadniona obawa, że dyrektorzy placówek mogą chcieć skorzystać z tego przepisu. Wolimy zatem dmuchać na zimne, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, które mogą spotkać uczniów i nauczycieli w przyszłym roku szkolnym. Dlatego stanowczo protestujemy przeciwko temu przepisowi.

Podobna sytuację mamy w przypadku art. 10 ust. 7 mówiącym, że w razie zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji stosunek pracy z nauczycielami może być nawiązywany na podstawie umowy o pracę na czas określony. Wprawdzie ten przepis obowiązuje w Karcie Nauczyciela od wielu lat, ale w obecnej sytuacji jest duże zagrożenie, że to rozwiązanie prawne będzie wykorzystane przez dyrektorów placówek.
Ryszard Proksa, Przewodniczący KSOiW NSZZ "Solidarność"

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.