ksoiw informuje 15021 marca 2019 r. w Krakowie, na nadzwyczajnym posiedzeniu Rady Krajowej Sekcji i Oświaty NSZZ "Solidarność", postanowiono o zaostrzeniu protestu od poniedziałku 25 marca - podjęciu głodówki.
Członkowie Rady zdecydowali o kontynuacji protestu okupacyjnego siedziby Małopolskiego Kuratora Oświaty przez "Solidarność", który przybrał formę ogólnopolskiej akcji protestacyjnej. Protest okupacyjny w Krakowie ma charakter bezterminowy, co oznacza, że będzie on prowadzony aż do podpisania z Rządem RP satysfakcjonującego "Solidarność" porozumienia.

Dobitnie podkreślono, że nie osiągnięto porozumienia między Związkiem a Rządem RP w kwestii realizacji postulatów "Solidarności", w tym formułowanych przez KSOiW NSZZ "Solidarność". Dlatego postanowiono o zaostrzeniu protestu od 25 marca br. - podjęciu najostrzejszej jego formy, czyli głodówki.
W związku z zapowiedzią na 4 kwietnia br. przez Sztab Protestacyjno-Strajkowy NSZZ "Solidarność" ogólnopolskiej akcji protestacyjnej, polegającej na pikietach przed Urzędami Wojewódzkimi, zaapelowano o liczne w nich uczestnictwo. Zaznaczono, że jednocześnie z protestem okupacyjnym w Krakowie "Solidarność" pracowników oświaty przeprowadza procedury sporu zbiorowego w placówkach, w których działają organizacje związkowe Związku.

Od sierpnia 2014 1069383