BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

zolnierze warszyca 800

Regionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" oraz Stowarzyszenie Solidarność i Niezawisłość zapraszają na złożenie kwiatów pod pomnikiem Stanisława Sojczyńskiego "Warszyca" u zbiegu ulic Wręczyckiej i Św. Rocha w Częstochowie w 73. rocznicę zgładzenia dowódcy Konspiracyjnego Wojska Polskiego przez komunistyczne władze.
Uroczystość odbędzie się w środę 19 lutego 2020 r. o godz. 11.00, a po niej konferencja (o godz. 11.30) w ramach projektu "Żołnierze Warszyca - Czas Nadziei" w Klubie "Solidarności" przy ul. Łódzkiej 8/12.

Celem projektu jest m.in. popularyzowanie wiedzy o Żołnierzach Konspiracyjnego Wojska Polskiego walczących o suwerenność i niepodległość naszego kraju po II wojnie światowej. W trakcie konferencji zostaną zaprezentowane dwa krótkie filmy dokumentalne oraz zostanie przedstawiona propozycja upamiętnienia zapomnianych bohaterów Kompanii Częstochowa II Komendy KWP ("Akcja Groby") przed Narodowym Świętem Pamięci.

2018 02 08 sebastian zdziechowiczTekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

Od sierpnia 2014 449939