zolnierze warszyca 800

Regionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" oraz Stowarzyszenie Solidarność i Niezawisłość zapraszają na złożenie kwiatów pod pomnikiem Stanisława Sojczyńskiego "Warszyca" u zbiegu ulic Wręczyckiej i Św. Rocha w Częstochowie w 73. rocznicę zgładzenia dowódcy Konspiracyjnego Wojska Polskiego przez komunistyczne władze.
Uroczystość odbędzie się w środę 19 lutego 2020 r. o godz. 11.00, a po niej konferencja (o godz. 11.30) w ramach projektu "Żołnierze Warszyca - Czas Nadziei" w Klubie "Solidarności" przy ul. Łódzkiej 8/12.

Celem projektu jest m.in. popularyzowanie wiedzy o Żołnierzach Konspiracyjnego Wojska Polskiego walczących o suwerenność i niepodległość naszego kraju po II wojnie światowej. W trakcie konferencji zostaną zaprezentowane dwa krótkie filmy dokumentalne oraz zostanie przedstawiona propozycja upamiętnienia zapomnianych bohaterów Kompanii Częstochowa II Komendy KWP ("Akcja Groby") przed Narodowym Świętem Pamięci.

Od sierpnia 2014 1071877