ksoiw 150brRada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" wyraziła niezadowolenie z efektów dotychczasowych negocjacji pomiędzy Związkiem a Rządem dotyczących sytuacji pracowników oświaty w związku z wprowadzaniem reformy edukacji, zaproponowane przez Rząd rozwiązania prawne uznała za niewystarczające. NSZZ "Solidarność" będzie kontynuował rozmowy z Rządem, w przypadku braku porozumienia nie wyklucza protestu.
Rada KSOiW podtrzymała wszystkie postulaty przedłożone w trakcie negocjacji, w szczególności utrzymania poziomu zatrudnienia i pakietów osłonowych dla pracowników zagrożonych zwolnieniami.
"Naszym celem jest obrona miejsc pracy oraz godne wynagrodzenia pracowników oświaty. Pamiętając o doświadczeniach ostatnich ośmiu lat, w tym braku jakiegokolwiek dialogu społecznego, NSZZ "Solidarność" zdecydował się na wykorzystanie szansy, jaką dają negocjacje. Jednak, w przypadku braku porozumienia, nie wykluczamy przeprowadzenia akcji protestacyjnych" - stwierdzają członkowie Rady w stanowisku skierowanym do Rządu RP.

Rada KSOiW zaapelowała do Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ "Solidarność" o poparcie postulatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania kierowanych do Rządu. Nauczyciele i inni pracownicy szkół zrzeszeni w NSZZ "Solidarność" oczekują od Rządu RP rozwiązań prawnych, które zabezpieczą miejsca pracy pracowników oświaty. Ponadto członkowie Rady zaapelowali o rozszerzenie zakresu zapisów ustawy Karta nauczyciela obejmujących pracowników realizujących zadania pedagogiczne, zatrudnionych w Ochotniczych Hufcach Pracy, w celu poprawy warunków pracy i płacy tych pracowników.

Od sierpnia 2014 1069402