ksoiw 150brW gmachu Ministerstwa Edukacji Narodowej odbyły się 15 marca robocze, następujące po sobie, spotkania wymienionych grup roboczych do spraw czasu i warunków pracy nauczycieli oraz awansu zawodowego.
Podczas momentami żywiołowych dyskusji doszło do wymiany poglądów z zakresu wpisania do ustawy Karta Nauczyciela nauczycieli specjalistów i określania ich pensum dydaktycznego. Inny dyskutowany problem dotyczył wpisania do ustawy ustalania zasad wymiaru godzin zajęć nauczycieli realizujących, w ramach stosunku pracy, obowiązki określone dla stanowisk o różnym obowiązkowym wymiarze. Zajęto się także kwestią ustalenia pensum nauczycieli niepełnosprawnych.

Potrzeba uregulowania prawa do urlopów wypoczynkowych nauczycieli, którym powierzono stanowisko dyrektora i wicedyrektora oraz nauczycieli, którzy w ramach jednego stosunku pracy realizują zajęcia w szkole feryjnej jak i nieferyjnej, a także zwolnienia od pracy z tytułu opieki nad dzieckiem do lat 14 - stanowiły kolejne tematy opracowywane przez grupę. Oddzielny temat to regulacje dotyczące asystentów nauczyciela. Wobec patologicznego umiejscowienia tego niepedagogicznego stanowiska pracy w systemie oświaty istnieje prawdopodobieństwo usunięcia go z systemu. Obowiązki po asystentach spoczywałyby na nauczycielach wspomagających.

Czytaj więcej na witrynie KSOiW NSZZ "Solidarność": link.

Od sierpnia 2014 1071475