Związkowa legitymacja elektroniczna i program rabatowy Więcej informacji

2018 12 13 rocznica stanu wojennego

13 grudnia 2018 r. o godz. 15.30 w Kaplicy Cudownego Obrazu, jak co roku, abp metropolita częstochowski dr Wacław Depo odprawił Mszę św. w intencji ofiar stanu wojennego.
Na zdjęciu: Jacek Strączyński, przewodniczący Zarządu Regionu, z zastępcami - Dorotą Kaczmarek i Stanisławem Kołodziejczykiem, przed złożeniem kwiatów przy tablicy "Solidarności" na Jasnej Górze
Po Mszy św. uczestnicy uroczystości - członkowie i sympatycy "Solidarności", członkowie Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR, Stowarzyszenia Solidarność i Niezawisłość, Prawa i Sprawiedliwości, Ligi Miejskiej oraz służb mundurowych: Komendy Miejskiej Policji, Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej i Centralnej Szkoły Państwowej Straży Pożarnej wraz z pocztami sztandarowymi - przeszli pod pomnik kapelana "Solidarności" ks. Jerzego Popiełuszki. W Al. Sienkiewicza tradycyjnie zapalono znicze ustawione w kształcie krzyża. Następnie w siedzibie Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" odbyło się spotkanie okolicznościowe. Część artystyczną przygotowała młodzież z LO im. Słowackiego.

2018 12 13 apel jasnogorski

Tego dnia, drugi rok z rzędu, Apel Jasnogórski został poświęcony ofiarom stanu wojennego. Zdjęcia: Jarosław Bernat.

Powiększające się dysproporcje wynagrodzeń w budżetówce, brak realizacji obietnic wyborczych w zakresie wysokości kwoty wolnej od podatku, waloryzacji kosztów uzyskania przychodu i kwot progów podatkowych, osłabienie dialogu społecznego i pomijanie związków zawodowych w procesie konsultacji, a dodatkowo niepewność co do przyszłych cen energii i niejasne deklaracje wprowadzenia rekompensat dla odbiorców indywidualnych, to główne powody planowanych przez "Solidarność" protestów. O ile rząd nie przystąpi do konstruktywnego dialogu - czytamy w stanowisku, które 11 grudnia 2018 r. przyjęła obradująca w Gdańsku Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność".

2018 12 10 gs381W siedzibie Regionu przy ulicy Łódzkiej 8/12 jest już dostępne papierowe wydanie aktualnego numeru Gazety Solidarności.
Gazeta w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie internetowej Regionu: kliknij tu. W przypadku problemu z pobraniem pliku prosimy o kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - prześlemy Gazetę bezpośrednio na Państwa skrzynkę pocztową. W tym miesiacu wydanie papierowe Gazety Solidarności zostanie dowiezione do tych organizacji związkowych, które zgłosżą takie zapotrzebowanie.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

2018 12 05 wreczenie statuetek ikar

Pierwsze statuetki "Ikar" przyznane za odwagę i determinację życiową oraz zaangażowanie w budowanie postaw patriotycznych otrzymali europosłanka Prawa i Sprawiedliwości Jadwiga Wiśniewska oraz biznesmen, właściciel i kustosz Muzeum Monet i Medali Jana Pawła II Krzysztof Witkowski. Serdecznie gratulujemy!

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.