2024 05 07 strajk ostrzegawczy w dps

Przypominamy, że 7 maja 2024 r. organizacja zakładowa NSZZ „Solidarność” przeprowadziła dwugodzinny strajk ostrzegawczy w lublinieckim Domu Pomocy Społecznej „Dom Kombatanta”, jednocześnie rozpoczynając referendum w sprawie zorganizowania regularnej akcji strajkowej.
W referendum wzięło ostatecznie udział 75 osób (ze 115 uprawionych), aż 71 osób opowiedziało się za przystąpieniem do akcji strajkowej. Związkowcy, przypomina przewodnicząca Komisji Zakładowej Joanna Bulik, w trwającym sporze zbiorowym żądają podwyżki płac w wysokości 1000 zł brutto dla wszystkich pracowników, z wyrównaniem od 2023 r.

2024 05 12 xxvii pielgrzymka represjonowanych

Miło nam poinformować, że na niedawnym Walnym Zgromadzeniu Delegatów Ogólnopolskiej Federacji Stowarzyszeń Represjonowanych w Stanie Wojennym, które odbyło się w Częstochowie 11 maja 2024 r., przewodnicząca zarządu częstochowskiego Stowarzyszenia WIR Anna Rakocz została jednogłośnie wybrana na kolejną kadencję (2024-2028) przewodniczącą Federacji. Wielu związkowców zna p. Anię jako księgową Regionu. Serdecznie gratulujemy!

region czestochowski logo 2016 150 brPrezydium ZR informuje, iż w dniach 20-24 maja 2024 r. Biuro Prawne nie będzie czynne z powodu urlopów prawników. Przepraszamy za ewentualne niedogodności.

2024 04 17 warsztaty dziennikarskie 1

Kol. Zbyszek Bonarski, kustosz minimuzeum „Solidarności” przy Regionie Częstochowskim, zaprasza w sobotę 18 maja 2024 r. do zwiedzania wystawy z przewodnikiem od godz. 16.00.
Klub Solidarności, ul. Łódzka 8/12 (wejście na lewo od bramy), tego dnia czynny do godz. 21.00. Na zdjęciu: warsztaty dziennikarskie w Klubie.