W związku z upływającym w dniu 31 marca 2022 r. terminem składania sprawozdań finansowych oraz druków CIT-8 za rok 2021 do Urzędów Skarbowych, uprasza się Organizacje Związkowe, które chcą być rozliczone za pośrednictwem Biura Księgowej Regionu, by dostarczyły do biura Regionu niezbędne dokumenty.

W 2022 roku wszystkie niedziele są niehandlowe poza wskazanymi wprost w ustawie siedmioma wyjątkami. Działać mogą małe sklepy, jeśli ich właściciel sam stanie za ladą. Zakaz handlu nie dotyczy też m.in. stacji paliw, aptek czy kwiaciarni.
Lista niedziel handlowych w 2022 roku: • 30 stycznia • 10 kwietnia • 24 kwietnia • 26 czerwca • 28 sierpnia • 11 grudnia • 18 grudnia.

2022 01 13 dodatek oslonowy

W 2022 roku będzie wypłacany dodatek osłonowy w celu ochrony najwrażliwszych gospodarstw domowych przed skutkami wzrostu cen energii oraz cen paliw stałych i płynnych zakupionych do ogrzewania domu. Dodatek będzie przysługiwał gospodarstwom domowym, których dochody w przeliczeniu na osobę nie będą przekraczały: • 2100 zł w gospodarstwie jednoosobowym • 1500 zł w gospodarstwie wieloosobowym.