Związkowa legitymacja elektroniczna i program rabatowy Więcej informacji

flaga rp

W najbliższą niedzielę, 21 października 2018 r., w całej Polsce odbędą się wybory samorządowe. Są to być może najistotniejsze z wyborów, bo każdy dorosły obywatel będzie mógł zadecydować o tym, kto zostanie prezydentem lub burmistrzem miasta, wójtem w gminie, a także radnym gminy (miasta), powiatu i województwa.

Prezydium Zarządu Regionu informuje, iż w czwartek i piątek 25-26 października 2018 r. z powodu Krajowego Zjazdu Delegatów odbywającego się w Częstochowie w ośrodku Scout biuro Regionu będzie nieczynne.
Jednocześnie Prezydium informuje, iż osoby, które chciałyby wziąć udział w Zjeździe w charakterze obserwatorów, muszą się wcześniej, do poniedziałku 22 października, zapisać w biurze Regionu. Osoby niezapisane nie będą mogły być wpuszczone na teren Zjazdu.

Presja związkowców i radnych spowodowały, iż Prezydent Miasta Krzysztof Matyjaszczyk po dwudniowej nadzwyczajnej sesji Rady Miasta oraz zagrożeniu okupacją Urzędu zdecydował o przyznaniu podwyżek płac dla pracowników UM oraz wszystkich podległych mu jednostek budżetowych.
Podwyżki wyniosą średnio 300 złotych netto na etat (ok. 505 zł brutto) i będą obowiązywać od listopada br., zgodnie z porozumieniem, o którym informowaliśmy tutaj: link. W akcji protestacyjnej szczególnie licznie wzięli udział członkowie organizacji NSZZ "Solidarność" MOPS, innych związków zawodowych, przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński i zastępca przewodniczącego Dorota Kaczmarek. Przewodniczący ZR zabrał głos na sesji: Gdyby pan Prezydent podjął decyzję wczoraj, podziękowałbym Prezydentowi, ale dziś mu już nie dziękuję. Dziękuję natomiast związkowcom i radnym, że te podwyżki trafią do pracowników.

2018 10 18 gs380W siedzibie Regionu przy ulicy Łódzkiej 8/12 jest już dostępne papierowe wydanie aktualnego numeru Gazety Solidarności.
Gazeta w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie internetowej Regionu: kliknij tu. W przypadku problemu z pobraniem pliku prosimy o kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - prześlemy Gazetę bezpośrednio na Państwa skrzynkę pocztową. Wydanie papierowe Gazety Solidarności będzie dowiezione do tych organizacji związkowych, które złożyły już takie zapotrzebowanie.
Prosimy wszystkie organizacje związkowe, które jeszcze nie zadeklarowały liczby zamawianych egzemplarzy oraz sposobu odbioru/dowozu Gazety o wypełnienie i dostarczenie zamówienia do biura Regionu (osobiście, pocztą), przekazanie informacji mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub telefonicznie: 34 360 55 70). Zamówienie: *.doc (plik), *.pdf (plik).Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

2018 10 18 podpisanie porozumienia

18 października 2018 r. Zarząd Regionu jednogłośnie zdecydował o zawarciu porozumienia (umowy społecznej) z kandydatem na urząd Prezydenta Częstochowy senatorem Arturem Warzochą.
Zarząd Regionu udziela poparcia senatorowi RP w zbliżających się wyborach samorządowych, a kandydat Prawa i Sprawiedliwości zobowiązuje się do wypracowywania wspólnych stanowisk w zakresie zainteresowań Związku, w szczególności uwzględniania (we współpracy z NSZZ "Solidarność") w corocznych budżetach miasta wzrostu wynagrodzeń dla pracowników Urzędu Miasta Częstochowy oraz podległych miastu spółek, placówek i jednostek organizacyjnych, a także rozpoczęcia negocjacji układów zbiorowych pracy w tych instytucjach i spółkach miejskich, w których takowych jeszcze nie zawarto.
Pełna treść porozumienia: link.

legitymacje elektroniczne 190

lotos paliwa 460