Wybory w Związku na kadencję 2018-2022 Więcej informacji

2018 02 23 wybory w tauronie

2018 02 23 przygodzinski

Prezydium Zarządu Regionu zaprasza na Mszę św. w rodzinnej parafii śp. Aleksandra Przygodzińskiego (na zdjęciu z Januszem Konieczką z prawej oraz Ryszardem Klimkiem - w tle), która odbędzie się w piątek 2 marca o godz. 17.00 w kościele pw. Chrystusa Króla w Strzelcach Małych (gmina Masłowice).
Wyjazd 2 marca o godz. 15.00 z Rynku Wieluńskiego. Przed Mszą św. złożenie kwiatów i zniczy na cmentarzu. Koszt przejazdu: 25 zł. Uwaga: konieczne jest wcześniejsze zapisanie się na wyjazd w sekretariacie Regionu przy ul. Łódzkiej 8/12, tel. 34 360 55 70.

2018 03 01 narodowy dzien pamieci zolnierzy wykletych crop

W czwartek 1 marca przypada Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. W tym dniu odbędzie się już po raz drugi, współorganizowany przez Region Częstochowski NSZZ "Solidarność", Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Zapraszamy do uczestnictwa.
Częstochowskie środowiska patriotyczne spotkają się na Mszy św. w kościele pw. św. Jakuba o godz. 18.30. Po Mszy św. odbędzie tradycyjny przemarsz w miejsca związane z pamięcią o Żołnierzach Niezłomnych, zakończony pod dawną siedzibą Urzędu Bezpieczeństwa przy ul. ks. Popiełuszki 4/6.

2018 02 19 wybory w zusie

19 lutego związkowcy z częstochowskiego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych przeprowadzili wybory związkowe na kadencję 2018-2022.

2018 02 17 rocznica stracenia warszyca

W sobotę 17 lutego delegacja Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" - wraz z m.in. parlamentarzystami i radnymi Prawa i Sprawiedliwości - złożyła kwiaty pod częstochowskim pomnikiem generała brygady Stanisława Sojczyńskiego "Warszyca", w rocznicę stracenia Komendanta KWP przez komunistów.
Stanisław Sojczyński "Warszyc" był jednym z Żołnierzy Niezłomnych, którzy po 1945 roku nie zaprzestali walki o wolność Polski. Był założycielem i dowódcą Konspiracyjnego Wojska Polskiego, działającego m.in. na terenie regionu częstochowskiego. Został aresztowany przez funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa, niedaleko od pomnika znajdującego się u zbiegu ulic Wręczyckiej i Św. Rocha w Częstochowie, i skazany na karę śmierci po sfingowanym procesie. Wyrok wykonano 19 lutego 1947 roku.
Delegacja Regionu z przewodniczącym Zarządu Regionu Jackiem Strączyńskim i jego zastępczynią Dorota Kaczmarek złożyła pod pomnikiem kwiaty i znicz. Poczet sztandarowy Regionu stanowili Marek Krawczyk, Jarosław Bernat i Marek Noszczyk.

zf trw 150W dniu 14 lutego Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" ZF TRW Polska podpisało z pracodawcą porozumienie dotyczące wzrostu wynagrodzeń. Porozumienie kończy spór zbiorowy.
Kwota bazowa wzrostu wynagrodzeń dla pracowników zatrudnionych bezpośrednio przy produkcji wyniesie 200 zł brutto od 1 lutego, ponadto wszyscy pracownicy produkcji otrzymają podwyżkę w wysokości 50 zł brutto do stawki wynagrodzenia zasadniczego od 1 lipca. Więcej informacji: link.

urna wyborcza 200 plotno

Więcej informacji: KLIKNIJ.

2017 12 21 wlokniarz karnet wzor 2018

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)