2020 01 17 wybory w wodociagach

Od 17 stycznia 2020 r. nowym przewodniczącym organizacji związkowej NSZZ "Solidarność" w Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji Okręgu Częstochowskiego jest Przemysław Zakrzewski (32 l.), Serdecznie gratulujemy!

2020 01 10 na grobie macinskiego

W rocznicę tragicznej śmierci w drodze na posiedzenie Komisji Krajowej Kazimierza Macińskiego, przewodniczącego Zarządu Regionu Częstochowskiego (1990-91), i Sławomira Dobosza, kierowcy, przewodniczący ZR Jacek Strączyński wraz z zastępcą Dorotą Kaczmarek zapalili znicze na grobach Zmarłych na rakowskim cmentarzu. Znicz zapalono też na grobie Marka Pytla, członka Zarządu Regionu, zmarłego również w 1991 r.

ks raczynski 150W niedzielę 26 stycznia 2020 r. w krzepickiej parafii pod wezwaniem św. Jakuba o godz. 10.30 odbędzie się Msza św. w intencji pierwszego kapelana częstochowskiej "Solidarności" ks. Zenona Raczyńskiego. Przed Mszą św. złożenie kwiatów pod obeliskiem poświęconym pamięci kapłana, po Mszy św. - na grobie na miejscowym cmentarzu.
Zarząd Regionu podstawi autokar do Krzepic dla osób pragnących się pomodlić w intencji kapelana. Wyjazd z Rynku Wieluńskiego o godz. 9.00. Uwaga: konieczne jest wcześniejsze zapisanie się na wyjazd w sekretariacie Regionu (tel. 34 360 55 70).

2020 01 03 zmiany dla pracownikow

W 2020 roku wynagrodzenie minimalne wzrasta do 2 600,00 zł brutto (wzrost o 350,00 zł), a minimalna stawka godzinowa wyniesie 17,00 złotych brutto (wzrost z 14,70 zł).
Zmiany obejmą również dodatki stażowe - od początku roku dodatek za staż pracy nie będzie mieć już wpływu na wysokość minimalnego wynagrodzenia. Na tę zmianę czekali od lat pracownicy z długim stażem pracy, którzy dostawali niższe stawki wynagrodzenia zasadniczego niż np. zaczynający pracę, ponieważ do minimalnej pensji wliczano im dodatek za wysługę lat. Zmiana jest realizacją postulatu "Solidarności".

2019 05 21 gs384 385
Adres mailowy redakcji: