Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" 17 października w Warszawie zorganizowała konferencję na temat układów zbiorowych pracy. To kontynuacja sierpniowej debaty "Konstytucja dla obywateli, nie dla elit".
Punktem wyjścia do dyskusji był artykuł 20 ustawy zasadniczej, mówiący o społecznej gospodarce rynkowej. "Cała zachodnia Europa wie, że układy zbiorowe pracy to pracownicza konstytucja. Tam układy zbiorowe to standard. Tylko u nas pracodawcy uważają, że układy zbiorowe to jest XIX-wieczny archaizm - powiedział w wywiadzie dla "Tygodnika Solidarność" przewodniczący KK Piotr Duda.

2017 10 12 posiedzenie zr

12 października na comiesięcznym posiedzeniu Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność" członkowie ZR przyjęli tzw. limity wyborcze na następną kadencję związkową 2018-2022.
W wyborach na kadencję 2018-2022 będzie przypadał 1 delegat na Walne Zebranie Delegatów Regionu na 80 członków Związku w organizacji szczebla zakładowego (każdy następny mandat delegata będzie przysługiwał na pełne 80 członków), 1 elektor na 8 członków Związku w organizacjach skupiających poniżej 80 członków. Klucz wyborczy pozostaje więc taki sam, jak w obecnej kadencji.
Jednocześnie Zarząd Regionu powołał Regionalną Komisję Wyborczą NSZZ "Solidarność" na kadencję 2018-2022 w składzie: Jacek Strączyński (przewodniczący RKW), Dorota Kaczmarek (zastępca przewodniczącego RKW), Stanisław Kołodziejczyk (sekretarz RKW), Jarosław Bernat, Bogumiła Krawczyk, Anna Kubielska i Jerzy Świeboda. RKW zdążyła się już ukonstytuować oraz przyjąć wytyczne dotyczące wyborów związkowych (link). Wybory w organizacjach szczebla zakładowego można organizować od 1 listopada 2017 r.

2017 10 13 podwyzki w pomocy spolecznej

13 października Region Częstochowski NSZZ „Solidarność” podpisał z Prezydentem Miasta Częstochowy porozumienie dotyczące podwyżek płac - średnio 150,00 zł brutto na etat - w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej, Domu Pomocy Społecznej oraz Częstochowskim Centrum Świadczeń.
Po wielomiesięcznych negocjacjach podpisy pod porozumieniem podpisy złożyli (od prawej): przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński, prezydent miasta Krzysztof Matyjaszczyk i zastępca przewodniczącego ZR Stanisław Kołodziejczyk.
"Negocjacje nie były łatwe, trwały wiele miesięcy - powiedział przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński - Oglądaliśmy cyfry i musieliśmy zmieścić się w pewnych granicach. Myślę, że zrobiliśmy to uczciwie i sprawiedliwie.  Wynegocjowaną kwotę dyrektorzy zakładów - w porozumieniu z organizacjami związkowymi działającymi na ich terenie - będą dzielić między pracowników". Roczny koszt podwyżek (z tzw. pochodnymi) dla 400 pracowników trzech częstochowskich instytucji pomocy społecznej to 1 mln 40 tys. zł.

2017 10 12 zakonczenie sporu zbiorowego w dom polska

12 października związkowcy podpisali porozumienie kończące spór zbiorowy dotyczący podwyżek płac w Dom Polska Sp. z o.o. w Częstochowie (dawniej Metalplast).
Porozumienie zakłada dwie podwyżki płac dla pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych (związanych bezpośrednio z produkcją): od 1 października i od 1 stycznia przyszłego roku, w sumie o 250,00 złotych brutto. Są to pierwsze od lat podwyżki w tej firmie, wywalczone przez zyskującą członków organizację zakładową NSZZ "Solidarność". Obecnie organizacja zakładowa zrzesza ok. 80 proc. załogi, więc pozytywne efekty wzrostu uzwiązkowienia w postaci podwyżek płac musiały się pojawić.

2017 10 13 katedralne spotkania chorow

2017 10 13 dzien edukacji narodowej