Biuro Prawne Regionu w sierpniu Więcej informacji

dni protestu 2013 09 3032

Prezydium Zarządu Regionu Częstochowskiego organizuje wyjazd do Gdańska na główne obchody 38. rocznicy strajków, podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ "Solidarność".
Ramowy program uroczystości: 31 sierpnia, godz. 15 - złożenie kwiatów pod Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej oraz przemarsz do bazyliki pw. św. Brygidy godz. 16 - Msza św. w bazylice pw. św. Brygidy, złożenie kwiatów pod pomnikiem ks. prałata Henryka Jankowskiego, poświęcenie repliki sztandaru NSZZ "Solidarność" godz. 20, plac koło Sali BHP - koncert "Koniec lata z Solidarnością" (współorganizator: TVP 2), przewidziani wykonawcy: m.in. Bednarek, Red Lips, Kasia Kowalska, De Mono, Papa D., Feel, Landberry, Cleo.
Prezydium ZR zaprasza Organizacje Zakładowe i Związkowców do udziału w zorganizowanym wyjeździe. Wyjazd: 30 sierpnia (czwartek) o godzinie 8.00 z Rynku Wieluńskiego powrót: 1 września (sobota) w godzinach popołudniowo-wieczornych; noclegi w ośrodku kempingowym w Gdańsku-Sobieszewie.
Koszt pobytu wynosi 170 zł od uczestnika (2 noclegi, 1 obiadokolacja, 2 śniadania), przejazd opłaca Region. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Zapisy i wpłaty w sekretariacie biura Regionu przy ul. Łódzkiej 8/12, tel.: 34 360 55 70.
W piątek 31 sierpnia na Jasnej Górze zostanie odprawiona tradycyjna Msza św. m.in. w intencji Ojczyzny o godz. 15.30, po czym nastąpi przejście pod pomnik patrona Związku ks. Jerzego Popiełuszki i złożenie kwiatów.

2018 08 07 spotkanie kk z premierem robert wasik

W gdańskiej siedzibie Związku 7 sierpnia 2018 r. odbyło się nadzwyczajne spotkanie Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" z premierem Mateuszem Morawieckim. Więcej informacji: link
"Solidarność" do 29 sierpnia (termin następnego posiedzenia Komisji Krajowej) oczekuje na "konkretną i formalną propozycję rządu" dotyczącą postulatów Związku, m.in. podwyżek płac dla sfery budżetowej, minimalnego wynagrodzenia oraz odmrożenia wskaźnika obliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Więcej informacji: link. Zdjęcie: Robert Wąsik (Tygodnik Solidarność).

2018 08 05 pamieci wojtka omyly

W niedzielę 5 sierpnia 2018 r. Stowarzyszenie Solidarność i Niezawisłość zaprosiło na Mszę św. do Archikatedry w intencji Powstańców Warszawy, w tym częstochowian, którzy wzięli udział w Powstaniu, w szczególności poległego 8 sierpnia 1944 r. 20-letniego Wojciecha "Wojtka" Omyły.

kropla wody woda 460

Z uwagi na trwająca nadal nadzwyczajną falę upałów Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek zaapelował do pracodawców o skracanie czasu pracy pracownikom, w szczególności tym, których dzienny wymiar czasu pracy przekracza 8 godzin.
Główny Inspektor Pracy przypomina również o obowiązkach pracodawców w upalne dni. Zgodnie z Kodeksem pracy oraz rozporządzeniem Rady Ministrów z 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, jeżeli temperatura powietrza przekracza 28 stopni Celsjusza pracodawca powinien nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w pomieszczeniach zimne napoje. Osobom pracującym na otwartej przestrzeni napoje przysługują przy temperaturze 25 stopni C.