Referendum strajkowe w Biedronkach Więcej informacji

2019 04 18 spotkanie rsoiw

W czwartek 18 kwietnia 2019 r. w auli Regionu odbyło się spotkanie członków Rady Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania.

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania stanowczo dementuje fałszywe informacje publikowane na portalach społecznościowych, iż oświatowa "Solidarność" w porozumieniu z rządem podpisanym 7 kwietnia 2019 r. zgodziła się na zwiększenie pensum lub zabranie nauczycielom dodatków. "Nie było i nie będzie naszej zgody na takie propozycje rządu" - powiedział Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW NSZZ "Solidarność".

ksoiw informuje 150Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" informuje, że w niedzielę 7 kwietnia 2019 r. o godz. 22.30 zespół negocjacyjny KSOiW podpisał z rządem porozumienie dotyczące postulatów Związku.
Rząd zgodził się na 15-proc. podwyżkę wynagrodzeń nauczycieli w tym roku, zmianę systemu wynagradzania, który ma obowiązywać już w 2020 r. (według propozycji "Solidarności" pensje nauczycieli mają być powiązane z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej), powrót do przepisów dotyczących oceny pracy sprzed września 2018 r., skrócenie ścieżki awansu zawodowego, określenie minimalnej wysokości dodatku za wychowawstwo, który ma wynosić 300 zł oraz przyznanie tzw. godzin do dyspozycji dyrektora, aby w praktyce wyeliminować godziny "karciane".
Stanowczo dementujemy pogłoski, które publikowane są na portalach społecznościowych, że KSOiW NSZZ "Solidarność" zgodziła się na zwiększenie nauczycielom pensum oraz zabranie dodatków. "Nie było i nie będzie naszej zgody na takie propozycje rządu" - powiedział Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW.
W załączniku treść porozumienia: >>>>>.
Olga Zielińska, Rzecznik prasowy KSOiW NSZZ "Solidarność"

ksoiw informuje 150Negocjacje prowadzone przez Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" z rządem w Centrum Partnerstwa Społecznego "Dialog" były głównym tematem nadzwyczajnego posiedzenia Rady KSOiW 5 kwietnia 2019 r. w Warszawie.
Członkowie Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" przeanalizowali propozycje rządu. Po burzliwej dyskusji przyjęto stanowisko (bez głosów sprzeciwu): KSOiW NSZZ "Solidarność" nadal pozostaje w sporze zbiorowym do czasu podpisania ze stroną rządową porozumienia uwzględniającego dotychczas wynegocjowane postulaty NSZZ "Solidarność".
Przedstawiciele KSOiW NSZZ "Solidarność" negocjowali poniższe postulaty:
- podwyżkę wynagrodzeń w wysokości 15 proc. od stycznia 2019 r.
- zmianę systemu wynagradzania (według którego pensje nauczycieli byłyby bezpośrednio powiązane z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej). Nowy system powinien obowiązywać już od przyszłego roku
- wycofanie się z niekorzystnych przepisów dotyczących awansu zawodowego i oceny pracy nauczycieli.

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.