7 WRZEŚNIA 2019: Zapraszamy na Piknik Rodzinny "Solidarności" Więcej informacji

W imieniu Duszpasterstwa Nauczycieli proszę o włączenie się do akcji zbierania podpisów w sprawie ustanowienia bł. Natalii Tułasiewicz Patronką Nauczycieli. Sylwetka błogosławionej: >>>>>.
W tej sprawie nauczyciele zgromadzeni na Ogólnopolskiej Pielgrzymki Nauczycieli i Wychowawców na Jasną Górę w dniach 1-2 lipca 2019 r. wystosowali pismo do JE Arcybiskupa Stanisława Gądeckiego Metropolity Poznańskiego i Przewodniczącego Episkopatu Polski.

2019 07 02 pielgrzymka nauczycieli

Gościem Ogólnopolskiej Pielgrzymki Nauczycieli i Wychowawców na Jasną Górę, której organizatorem jest Krajowe Duszpasterstwo Nauczycieli, był minister edukacji narodowej Dariusz Piontkowski (na zdjęciu w środku, obok przewodniczącego Rady Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" Ryszarda Proksy).

O stanie realizacji podpisanego 7 kwietnia 2019 r przez NSZZ "Solidarność" porozumienia z rządem rozmawiali 27 czerwca 2019 r. w Warszawie przedstawiciele Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania z ministrem edukacji Dariuszem Piontkowskim.
W spotkaniu uczestniczyła także wiceminister Marzena Machałek. Stronę związkową reprezentowali Ryszard Proksa, Jerzy Ewertowski i Ewa Roszyk. Podczas spotkania minister edukacji zapewnił, że strona rządowa konsekwentnie realizuje zapisy porozumienia, a ustawa wprowadzająca zmiany dotyczące poprawy sytuacji finansowej nauczycieli czeka na podpis Prezydenta RP. Jako przedstawiciele KSOiW NSZZ "Solidarność" zwróciliśmy uwagę, że art. 15 projektu ustawy zmieniającej ustawę Karta Nauczyciela oraz niektóre inne ustawy zwiększa wynagrodzenie nauczycieli o 9,6 % od 1 września do 31 grudnia 2019 r. Stąd nasza obawa, że nie wyobrażamy sobie sytuacji, by podwyżka wynagrodzeń obejmowała jedynie ten okres.

porozumienie z pzu i pekao

Więcej informacji: KLIKNIJ.

2019 04 18 scout