Referendum strajkowe w Biedronkach Więcej informacji

2019 02 15 posiedzenie ksoiw

Ocena dotychczasowych działań związanych z brakiem realizacji przez rząd postulatów "Solidarności" oraz strategia kolejnych posunięć to najważniejsze tematy podjęte przez Radę Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" podczas obrad, które odbyły się 14-15 lutego w Zakopanem.
Zgodnie z decyzją Sztabu Protestacyjno-Strajkowego KSOiW NSZZ "Solidarność" sekcje regionalne powołały w całej Polsce sztaby protestacyjno-strajkowe. Do 15 marca natomiast poszczególne organizacje związkowe "Solidarności" działające w placówkach oświatowych mają rozpocząć procedury sporu zbiorowego. Problematykę przeprowadzenia procedury sporu zbiorowego przedstawił radca prawny KSOiW NSZZ "S" Tomasz Gryczan.

Nadchodzi bardzo trudny czas dla nas nauczycieli i co nas najbardziej smuci także dla Was i Waszych dzieci. Jako grupa zawodowa jesteśmy zmuszeni zawalczyć o nasze prawa i godne wynagrodzenie, gdyż żadne formy protestu oszczędzające społeczność szkolną (demonstracje, pikiety, listy, petycje) nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Jesteśmy ignorowani i lekceważeni. Nie słuchano nas, kiedy wygłaszaliśmy liczne obawy dotyczące ostatniej reformy oświaty. Skutkiem są niedopracowane, przeładowane podstawy programowe i wycieńczeni ich realizacją uczniowie.
Nasz protest motywujemy między innymi obawą, że z czasem zabraknie osób, które nie z łapanki i nie z przypadku wybiorą ten jakże odpowiedzialny zawód. Nauczyciele, jako grupa pracowników legitymująca się wyższym wykształceniem, pod względem wysokości zarobków są na końcu listy. Doświadczeni - coraz częściej rezygnują z pracy, młodzi, absolwenci kierunków nauczycielskich nie mają nawet możliwości sięgnąć po ten zawód bez wsparcia rodziny. Nauczyciel po studiach przez pierwsze dwa lata zarabia nie więcej niż 1800 złotych. To średnio o 1000 złotych mniej niż otrzymują ich rówieśnicy zatrudnieni w marketach! Po 30 latach pracy przeciętna pensja to niecałe 2800 złotych, a wypracowana emerytura to dochody głodowe.

ksoiw informuje 150Obradujący 5 lutego 2019 r. Sztab Protestacyjno-Strajkowy NSZZ "Solidarność" ocenił dotychczasowy przebieg akcji informacyjnej skierowanej do parlamentarzystów prawicy. W ramach tej akcji przedstawiciele "Solidarności" odwiedzali biura posłów i senatorów, przekazując im postulaty naszego Związku.
Przypomnijmy, "Solidarność" domaga się między innymi podwyżek wynagrodzeń dla pracowników zatrudnionych w państwowej sferze budżetowej na poziomie nie mniejszym niż w służbach mundurowych, wprowadzenia kryterium stażowego uprawniającego do przejścia na emeryturę bez względu na wiek, podniesienia kwoty wolnej od podatku i całkowitego odmrożenia kwoty naliczania funduszu socjalnego. Wśród postulatów NSZZ "Solidarność" są także najważniejsze żądania oświaty. Parlamentarzyści prawicy zapewnili, że przekażą postulaty naszego Związku rządowi i władzom poszczególnych partii wchodzących w skład Zjednoczonej Prawicy.

2019 02 04 oswiadczenie ksoiw

Plakaty do pobrania - wersja z białym tłem: >>>>>; wersja z żółtym tłem: >>>>>.

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.