Wybory w Związku na kadencję 2018-2022 Więcej informacji

śp. MAMY

składa Prezydium Zarządu Regionu Częstochowskiego
i Rada Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania

Wieczny Odpoczynek racz Jej dać, Panie!

Drogiej Koleżance

Małgosi Skinder

wyrazy głębokiego współczucia
z powodu śmierci

śp. Mamy

składają Koleżanki i Koledzy
z Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania
NSZZ "Solidarność" w Częstochowie

Wieczny Odpoczynek racz Jej dać, Panie!

2017 11 09 olimpiada solidarnosci crop

Tylko do 15 listopada trwa rejestracja szkół do V edycji ogólnopolskiego konkursu historycznego - Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii (1970-1990).
Dla laureatów I miejsca przewidziane są indeksy na czołowe uczelnie wyższe, natomiast laureaci wszystkich trzech miejsc w nagrodę otrzymają roczne stypendium naukowe oraz bony na wybrane przez siebie publikacje IPN (książki, płyty DVD, gry planszowe). Nauczyciele-opiekunowie laureatów I miejsca również zostaną uhonorowani nagrodą pieniężną oraz publikacjami książkowymi. szczegóły konkursu oraz formularz rejestracyjny dostępne są na stronie www.olimpiadasolidarnosci.pl.

2017 11 17 w biurze posel burzynskiej

Delegacje Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania z przewodniczącą Rady Sekcji Dorotą Kaczmarek na przełomie października i listopada złożyły w biurach parlamentarzystów Prawa i Sprawiedliwości z okręgu częstochowskiego apel o wsparcie postulatów oświatowej "Solidarności".
Poniżej treść apelu złożonego na ręce przedstawicieli koalicji rządzącej:
Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" apeluje o wsparcie realizacji poniższych postulatów:
1) powiązania systemu wynagradzania nauczycieli zatrudnionych we wszystkich typach szkół i placówek z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej. Uważamy za konieczne wprowadzenie podwyżki wynagrodzeń dla nauczycieli wszystkich stopni awansu zawodowego w wysokości co najmniej 15% od 1 stycznia 2018 r.
2) zmiany systemu wynagradzania pracowników administracji i obsługi przez zmianę:
- niekorzystnych dla nich zapisów w rozporządzeniu w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych,
- zmianę w ustawie z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę poprzez dopisanie pkt 5: "dodatku stażowego" do art. 6 ust. 5 jako składnika, którego nie uwzględnia się przy obliczaniu wysokości wynagrodzenia pracownika
3) podwyżki wynagrodzeń pracowników nadzoru pedagogicznego zatrudnionych w kuratoriach oświaty.