Wybory w Związku na kadencję 2018-2022 Więcej informacji

2018 02 22 spotkanie z ryszardem proksa

22 lutego w siedzibie Regionu odbyło się spotkanie nauczycieli-związkowców z przewodniczącym Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność".
Ryszard Proksa
przyjechał do Częstochowy na zaproszenie przewodniczącej Rady Sekcji Regionalnej Oświaty i Wychowania Doroty Kaczmarek. Wywiad z przewodniczącym R. Proksą zamieścimy w marcowym wydaniu Gazety Solidarności.

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" zobowiązuje regionalne i międzyregionalne struktury branżowe do wystąpienia do Wojewódzkich Rad Dialogu Społecznego w sprawie podjęcia prac nad systemem wynagrodzeń nauczycieli.
Oczekujemy, że Wojewódzkie Rady Dialogu Społecznego, z inicjatywy struktur zrzeszonych w Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania, wystąpią do Rady Dialogu Społecznego o podjęcie pilnych prac nad zmianą systemu płac nauczycieli w uzależnianiu od przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej.

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania podjęła uchwałę w sprawie działań dotyczących systemu wynagrodzeń nauczycieli. Podczas posiedzenia Rady wiele uwagi poświęcono projektom rozporządzeń dotyczących arkuszy organizacyjnych, koncepcji doskonalenia nauczycieli oraz projektu minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego na rok 2018.
Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania wiele uwagi poświeciła dyskusji nad dalszymi działaniami w sprawie wynagrodzeń nauczycieli w roku 2018 oraz kolejnych latach, a także koncepcji jednolitego systemu wynagrodzeń uzależnionego od średniego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Zdaniem części członków Rady decyzje w sprawie nowego systemu wynagrodzeń powinny zapaść na Walnym Zebraniu Delegatów w maju 2018 r. Po dyskusji przegłosowano uchwałę o podjęcie działań przez struktury regionalne naszego Związku poprzez wystąpienie do wojewódzkich rad dialogu społecznego o podjęcie prac nad zmianą systemu wynagradzania nauczycieli.

2018 01 30 konkurs pahiatua crop

Nowa Zelandia była w okresie II wojny światowej jedynym krajem świata, który przyjął ponad 700 polskich sierot, które utraciły rodziców na Syberii, bezwarunkowo, zapewniając im nie tylko bieżącą opiekę na czas wojny, ale również umożliwiając zdobycie wykształcenia i pełną asymilację w nowej ojczyźnie.
Zgłoszenia do konkursu tylko do 31 stycznia: link.

urna wyborcza 200 plotno

Więcej informacji: KLIKNIJ.

2017 12 21 wlokniarz karnet wzor 2018

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)