Już zapraszamy na Festyn Rodzinny "Solidarności" Więcej informacji

tvp katowice 2016 11 21

Ministerstwo Kultury chce współfinansować Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" z Koszęcina, ale od dwóch miesięcy nie może doczekać się pozytywnej odpowiedzi z samorządu województwa śląskiego, współrządzonego m.in. przez Platformę Obywatelską (PO) oraz Ruch Autonomii Śląska (RAŚ).
O tej bulwersującej sprawie napisał m.in. portal wpolityce.pl (link), zajęła się nim też TVP Katowice (link). W zespole "Śląsk" (istniejącym już od ponad 60 lat) działa organizacja zakładowa NSZZ "Solidarność". Pracownicy "Śląska" są tym bardziej rozgoryczeni, iż zaplanowany przez Urząd Marszałkowski na przyszły rok budżet zespołu jest niższy o blisko 2 miliony zł od tegorocznego.

bocca della veritaNa zdjęciu: Bocca della Verità ("Usta prawdy") w Rzymie - Wikipedia (Creative Commons)

Związkowcy z Regionalnej Sekcji Kultury NSZZ "Solidarność" są oburzeni niedotrzymaniem przez zastępcę prezydenta miasta Jarosława Marszałka (i radnych SLD) obietnicy zwiększenia środków przeznaczonych na finansowanie częstochowskich instytucji kultury. W ich oczach prezydent Marszałek całkowicie utracił wiarygodność jako wysoki rangą urzędnik samorządowy.

znak zakazu"Organizacja Związkowa NSZZ "Solidarność" w Muzeum Częstochowskim oraz Sekcja Kultury przy Regionie Częstochowskim NSZZ Solidarność pragną wyrazić swój sprzeciw wobec planów wynajęcia budynku Pawilonu Wystawowego (Pawilonu A) w Parku im. Staszica Panu Tomaszowi Sętowskiemu w celu utworzenia w nim galerii autorskiej artysty - czytamy w piśmie związkowców skierowanym do Prezydenta Miasta Krzysztofa Matyjaszczyka - Pawilon ten jest obiektem muzealnym nieprzerwanie od roku 1909".

Rozmowa z Pawłem Gwoździkiem (Muzeum Częstochowskie), przewodniczącym Rady Sekcji Kultury w kadencji 2014-2018

Kim jest nowy przewodniczący Regionalnej Sekcji Kultury? Proszę, byś powiedział parę zdań o sobie.
- Mam 40 lat, jestem żonaty, mamy dwoje dzieci - uczniów szkoły podstawowej. Pracuję w Muzeum Częstochowskiem. W NSZZ "Solidarność" jestem od 2000 roku, a dwie kadencje w Radzie Regionalnej Sekcji Kultury.
Moje zainteresowania to historia, w wolnym czasie - dobra książka, najlepiej o tematyce historycznej, wycieczki rowerowe, spacery z rodziną po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Kogo grupuje Regionalna Sekcja Kultury i czym się zajmuje?
- W Regionalnej Sekcji Kultury działają osoby z organizacji związkowych NSZZ "Solidarność" z częstochowskich instytucji kultury. RSK reprezentuje członków Związku - pracowników instytucji kultury, m.in. przed pracodawcami i ma te same cele i zadania co związek zawodowy, cytując statut NSZZ "Solidarność" "prowadzi działalność w zakresie obrony godności, praw i interesów pracowniczych członków Związku".
W RSK są też przedstawiciele Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" z Koszęcina, istotnie wspierając naszą sekcję i choć reprezentują instytucję finansowaną przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, a co za tym idzie mającą innego pracodawcę, problemy mamy podobne, choć inaczej adresowane.
Jakie będą najbliższe działania Sekcji?
- Po wyborach samorządowych zamierzamy spotkać się z Prezydentem Miasta Częstochowy. Plan na kadencję 2014-2018 to pokazywanie tego, że pomijanie pracowników instytucji kultury w zakresie regulacji płacowych i szukanie oszczędności w budżecie kosztem placówek kulturalnych doprowadziło do dysproporcji płac pracowników kultury w stosunku do wzrostu kosztów życia i do tzw. średniego wynagrodzenia.
Na co dzień spotykam się z pracownikami, którzy pomimo świetnego wykształcenia, zaangażowania w pracy i sumiennego wykonywania obowiązków pracują za wynagrodzenie w wysokości zbliżonej do płacy minimalnej. Wynagrodzenia za pracę w odpowiedniej wysokości poza satysfakcją z wykonywanej pracy i stabilnym zatrudnieniem są najistotniejsze ,a ich podwyżki pozwalają zrekompensować wzrost kosztów życia.
Ostatnio wystosowaliśmy apel m.in. do obecnego Prezydenta Częstochowy o zabezpieczenie środków budżetowych z przeznaczeniem na wzrost wynagrodzeń w instytucjach kultury pracowniczych w 2015 roku. Myślę też, że warto zacząć starania o zawarcie układów zbiorowych pracy w instytucjach kultury, które dają większe i korzystniejsze prawa pracownikom.

popiersie warszyca cegielka 190

solidarni dla solidarnych