Wybory w Związku na kadencję 2018-2022 Więcej informacji

2017 10 25 xxvii kzd

24 października Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" jednogłośnie zdecydowała, że najbliższy Krajowy Zjazd Delegatów odbędzie się w przyszłym roku w Częstochowie.
Decyzję o miejscu i terminie Krajowego Zjazdu Delegatów (25-26 października 2018 r.) podjęli członkowie Komisji Krajowej na obradach w Wieliczce. Starania o organizację KZD w naszym mieście od wielu miesięcy czynił członek Komisji Krajowej, przewodniczący Zarządu Regionu Częstochowskiego Jacek Strączyński. Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność" odbędzie się w Częstochowie po raz pierwszy, decyzja KK jest więc wielkim wyróżnieniem dla naszego Regionu. Na zdjęciu: obrady XXVII Krajowego Zjazdu Delegatów w Bielsku-Białej (2014 r.).

Krajowy Zjazd Delegatów jest najwyższą władzą stanowiącą w NSZZ "Solidarność". Stanowią go delegaci wybrani przez walne zebrania delegatów regionów, liczba miejsc mandatowych przypadających poszczególnym regionom jest proporcjonalna do liczby członków Związku zrzeszonych w regionie. Ponadto w skład KZD wchodzą przewodniczący zarządów regionów i rad krajowych sekretariatów branżowych oraz przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów. Obecnie KZD liczy 325 delegatów.
Do kompetencji Krajowego Zjazdu Delegatów należy m.in. uchwalanie ogólnego programu działania Związku, zmian statutu oraz wybór przewodniczącego Komisji Krajowej.

urna wyborcza 200 plotno

2017 12 21 wlokniarz karnet wzor 2018

Więcej informacji: KLIKNIJ.

Forbet Włókniarz Częstochowa: KLIKNIJ.Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)