Do 15 lipca złożenie obowiązkowej ankiety informacyjnej Więcej informacji

2020 05 26 prezydium kk fot m lewandowski

NSZZ "Solidarność" stanowczo protestuje przeciwko rozwiązaniom pogarszającym sytuację blisko miliona pracowników sektora finansów publicznych zawartym w Tarczy antykryzysowej 2.0 oraz proponowanej przez rząd Tarczy 4.0. Związek apeluje do posłów o wycofanie tych zmian z procedowanej ustawy.

"Niedopuszczalne jest, aby próbę zahamowania pogarszającej się sytuacji budżetu państwa miały ponieść osoby zatrudnione w sferze finansów publicznych" - czytamy w opinii Prezydium Komisji Krajowej. Za szczególnie rażący fakt "Solidarność" uznaje przeznaczenie ogromnych środków na wsparcie osób fizycznych i prawnych, które do tej pory nie ponosiły lub ponosiły w minimalnym stopniu koszty ubezpieczeń społecznych, Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, Funduszu Solidarnościowego i Funduszu Pracy.
Prezydium KK domaga się uchylenia wprowadzonych w Tarczy 2 i projektowanych w Tarczy 4 mechanizmów ograniczenia zatrudnienia i wynagrodzeń pracowników administracji rządowej. Apeluje do posłów i posłanek o wniesienie powyższych zmian w procedowanej ustawie.

images/2020/2020-05-05-porozumienie-z-prezydentem-duda-fot-marcin-zeglinski.jpg

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)