emerytura za staz 12530 września 2021 r. delegacja NSZZ "Solidarność" złożyła w Sejmie zebrane podpisy pod obywatelskim projektem ustawy o emeryturach stażowych.
"Emerytury stażowe są dopełnieniem całego systemu emerytalnego w Polsce - stwierdził Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej - Ta inicjatywa jest bardzo ważna dla polskich pracowników, którzy ciężko pracują, którzy od początku swojej kariery zawodowej opłacają składki na fundusz ubezpieczeń społecznych i mają uzbierany kapitał emerytalny. To dla nas bardzo ważne, dlatego z satysfakcją mogę dziś powiedzieć, że przywozimy do Sejmu 235 tys. podpisów. Złożone dziś podpisy pozwalają nam na to, żeby procedura w Sejmie mogła się rozpocząć.

Wiemy, że w Sejmie będzie złożony też prezydencki projekt o emeryturach stażowych. Mam nadzieję, że oba projekty będą w Sejmie szybko procedowane. Tak jak cieszymy się z emerytur stażowych dla górników, policjantów czy strażaków, tak chcemy emerytur stażowych dla wszystkich pracowników, którzy mają wypracowany odpowiedni kapitał i staż pracy".
Projekt obywatelski zakłada, że jedynym progiem, by przejść na emeryturę stażową (35 lat stażu pracy dla kobiet i 40 lat dla mężczyzn) jest uzbieranie co najmniej takiego kapitału, który zapewni co najmniej minimalną emeryturę w danym roku. Emerytury stażowe będą kwestią wyboru pracownika.

Od sierpnia 2014 1072459