2021 12 12 msza sw za ojczyzne

W niedzielę 12 grudnia 2021 r. przypadła comiesięczna Msza św. za Ojczyznę w sanktuarium pw. św. Józefa na Rakowie. Z inicjatywy "Solidarności" modlono się również w intencji służb mudurowych chroniących polską wschodnią granicę.

Były obecne poczty sztandarowe Komendy Miejskiej Policji, Państwowej Straży Pożarnej i Centralnej Szkoły PSP wraz z dowódcami, liczne związkowe poczty sztandarowe (w tym dawnego "Wykrometu"*).
Ks. proboszcz Marek Kundzicz w przejmującej homilii mówił m.in. o zagrożeniach Polski, zewnętrznych i wewnętrznych. Nikt nie ma prawa domagać się wjazdu do kraju, którego praw i zwyczajów nie chce lub nie potrafi przestrzegać; można nie wierzyć w Boga, ale nie można kwestionować chrześcijaństwa, którego zasady są podstawą tożsamości Polaków - poskreślał kapłan. Przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński podziękował za przybycie m.in. wiceministra posła Szymona Giżyńskiego, licznych pocztów oraz za oprawę artystyczną uroczystości - chórowi "Pochodnia" oraz grupie dzieci z PSP Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich im. Matki Bożej Nieustającej Pomocy z dyrektor Janiną Grewendą.
* Sztandar NSZZ "Solidarność" nieistniejącego już zakładu "Wykromet" został poświęcony w pierwszym dniu stanu wojennego w kościele pw. św. Wojciecha. Wymagało to dużo odwagi ze strony pracowników zakładu, jak i ówczesnego proboszcza parafii śp. Józefa Słomiana.

Od sierpnia 2014 1072167