2023 08 16 rocznica bitwy warszawskiej

W rocznicę Cudu nad Wisłą, zwycięskiej Bitwy Warszawskiej z bolszewikami z Rosji Sowieckiej, Prezydium Zarządu Regionu – przewodniczący Jacek Strączyński i jego zastępcy Dorota Kaczmarek i Stanisław Kołodziejczyk – złożyło kwiaty pod pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego.

16 sierpnia 2023 r. w kościele pw. św. Jakuba odbyła się Msza św. pod przewodnictwem abpa metropolity częstochowskiego Wacława Depo w intencji Ojczyzny oraz częstochowian-uczestników Bitwy Warszawskiej, w której wziął również udział poczet sztandarowy Regionu w składzie: Jarosław Bernat (chorąży), Marek Noszczyk i Danuta Żyła.
Po Eucharystii nastąpiło złożenie kwiatów i zniczy pod pomnikiem Marszałka. Głos zabrali Krzysztof Garus, prezes Stowarzyszenia Solidarność i Niezawisłość – organizatora corocznych uroczystości oraz Jacek Strączyński. Przewodniczący ZR zaapelował, by w przyszłym roku wziąć udział bardziej licznie, z dziećmi i wnukami, bo zagrożenie ze Wschodu powtarza się cyklicznie.

Od sierpnia 2014 1073634