2024 03 05 protest rolnikow

NSZZ „Solidarność" wesprze rolników i dołączy do protestu, który organizuje NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność". Protest rozpocznie się w środę, 6 marca 2024 r., o godzinie 11.00 przed siedzibą Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w Warszawie.

Tygod­nik Soli­dar­ność zachęca do:
• śle­dze­nia przy­go­to­wań do pro­te­stu i rela­cji z samego wyda­rze­nia na stro­nie Tysol.pl i w mediach spo­łecz­no­ścio­wych: na por­talu x.com – x.com/Tysol oraz na Face­bo­oku – facebook.com/TygodnikSolidarnosc/
• oglą­da­nia i roz­po­wszech­nia­nia zamiesz­cza­nych mate­ria­łów, a także two­rze­nia wła­snych z uży­ciem hash­tagu: #Soli­dar­nośćzRolnikami
• dzie­le­nia się spo­tem, który można zna­leźć m.in. tu: https://www.youtube.com/shorts/_V4zAjTDrwI?si=dfGEg82OIR851BrC.
Dla­czego Soli­dar­ność pro­te­stuje?
Pol­scy rol­nicy, pro­te­stu­jąc, wyra­żają swój sprze­ciw wobec nie tylko importu pro­duk­tów rolno-spo­żyw­czych z Ukra­iny, ale także zało­żeń Euro­pej­skiego Zie­lo­nego Ładu. Rady­kalna poli­tyka kli­ma­tyczna UE ude­rza w rol­ni­ków oraz inne branże i gałę­zie prze­my­słu, takie jak gór­nic­two, hut­nic­two, branżę trans­por­tową, spo­żyw­czą, che­miczną i wiele, wiele innych.
W przy­szło­ści bez wąt­pie­nia ude­rzy ona także w nas, oby­wa­teli, np. poprzez ogra­ni­cze­nia zwią­zane z samo­cho­dami, lotami czy ogrze­wa­niem domów. Rozwią­za­nia wdra­żane w ramach Zie­lo­nego Ładu prze­łożą się na podwyżki opłat za prąd i cie­pło oraz na nowe podatki za ener­gię, a także na zakaz ogrze­wa­nia węglem i gazem. Zie­lony Ład równa się gigan­tycz­nemu opo­dat­ko­wa­niu ben­zyny, a w następ­nym kroku będzie ozna­czał zakaz sprze­daży aut spa­li­no­wych. W ramach unij­nej poli­tyki kli­ma­tycz­nej będziemy musieli dosto­so­wać budynki do „zero­emi­syj­no­ści”, a pol­ski prze­mysł upad­nie lub prze­nie­sie się poza gra­nice UE, co może dopro­wa­dzić do maso­wych zwol­nień i wzro­stu bez­ro­bo­cia. Zie­lony Ład, jak pod­kre­ślają rol­nicy, znisz­czy pol­skie rol­nic­two w imię kli­ma­tycz­nej ide­olo­gii. Wkrótce możemy mieć rów­nież pro­blem z nie­spo­ty­kaną dotąd dro­ży­zną w skle­pach spo­wo­do­waną prze­rzu­co­nymi na klienta ogrom­nymi kosz­tami „zie­lo­nego” trans­portu. 32 000 zło­tych – nawet tyle, jak wynika z raportu opra­co­wa­nego przez Insti­tut Rous­seau, za Zie­lony Ład może zapła­cić rocz­nie każdy pra­cu­jący Polak.
„Soli­dar­ność” już od 2007 roku alar­muje, że poli­tyka kli­ma­tyczna Unii Euro­pej­skiej przy­brała zły kształt i może być zagro­że­niem dla oby­wa­teli nie tylko Pol­ski, ale całej Unii Euro­pej­skiej. „S” od lat powta­rza, że „zie­lona rewo­lu­cja” jest prze­pro­wa­dzana w zbyt szyb­kim tem­pie, które odstaje od realiów takich kra­jów jak Pol­ska. Mówi też, że poli­tyka ta pro­wa­dzi do zubo­że­nia spo­łe­czeń­stwa i jest wdra­żana w sprzecz­no­ści z inte­re­sami Pola­ków.
Jako przed­sta­wi­ciel pra­cow­ni­ków Zwią­zek wie­lo­krot­nie wska­zy­wał, że taka sytu­acja jest zagro­że­niem dla pol­skiego prze­my­słu ener­go­ch­łon­nego, spo­żyw­czego – w tym rodzi­mego rol­nic­twa – oraz ener­ge­tyki. „S” prze­wi­dy­wała, że skut­kiem takich posu­nięć będzie zapaść gospo­dar­cza, ubó­stwo ener­ge­tyczne spo­łe­czeń­stwa, likwi­da­cja setek tysięcy miejsc pracy w prze­my­śle i usłu­gach, brak suwe­ren­no­ści ener­ge­tycz­nej oraz zmniej­sze­nie bez­pie­czeń­stwa, w tym bez­pie­czeń­stwa żyw­no­ścio­wego.
Soli­dar­ność wspiera rol­ni­ków
Dla­tego wła­dze „Soli­dar­no­ści” posta­no­wiły wes­przeć dzia­ła­nia NSZZ RI „Soli­dar­ność”. 22 lutego br. Komi­sja Kra­jowa NSZZ „Soli­dar­ność” przy­jęła uchwałę, w któ­rej infor­muje: „Soli­dar­ność posta­na­wia udzie­lić czyn­nego wspar­cia rol­ni­czym pro­te­stom i włą­czyć się w ich orga­ni­za­cję, wyka­zu­jąc wspól­notę inte­resu pra­cow­ni­ków i rol­ni­ków w prze­ciw­sta­wie­niu się cho­rej, sza­lo­nej poli­tyce ode­rwa­nych od rze­czy­wi­sto­ści unij­nych elit. Zarówno pro­te­stu­jące orga­ni­za­cje rol­ni­cze, jak i my, repre­zen­tanci pra­cow­ni­ków, żądamy od pol­skich władz dzia­łań w inte­re­sie Pol­ski i pol­skich oby­wa­teli oraz prze­ciw­sta­wie­nia się na forum mię­dzy­na­ro­do­wym unij­nej poli­tyce kli­ma­tycz­nej nisz­czą­cej pol­ską i unijną gospo­darkę”.

Od sierpnia 2014 1072482